Tom Boonen bereidt zich voor op Seizoensrally van Bocholt

vrij 17 mei

Tom Boonen rijdt dit weekend met zijn copiloot Erwin Mombaerts de Seizoensrally in Bocholt. Een manche van het Belgisch Kampioenschap is dat. De rally wordt gereden op losse kiezels, gravel en boswegen, en dat maakt hem uniek. Maar ook heel moeilijk voor de piloten en technische crews. Boonen ging al speciaal op graveltraining. En hield ook een goed gevoel over aan de testritten.

Gisteren mochten de piloten de zogenaamde shakedown of testritten rijden in hun rallywagens. Boonen werkt die zoals de rest van het seizoen af in zijn Skoda Fabia RS.

De seizoensrally is, anders dan de meeste andere manches, bijna volledig onverhard. Zowat 25 procent bestaat uit zogenaamd Maaskiezel, of losse steentjes, waarop je weinig grip hebt, andere stukken zijn dan weer gravel waarop de auto precies heel veel grip heeft. En dat is een hele uitdaging voor piloten én auto's.

Boonen is deze zomer speciaal voor deze rally drie dagen gaan trainen op gravel in Finland. Er wordt morgen mogelijk nogal wat regen verwacht, wat de ondergrond nog moeilijker en meer verraderlijk maakt.

Het is pas Boonens tweede seizoen in de rallycross en hij mist dus nog ervaring. Drie weken geleden werd hij in de rally van Wallonië al knap tiende op 21 deelnemers. Hij neemt het in de hoogste divisie van het BK vooral op tegen ervaren rotten, maar hij hoopt hier en daar toch te verrassen.