N-VA houdt goed stand, Kris Van Dijck heeft Europees mandaat beet

maa 10 Jun
© VRTnws

N-VA was de grote overwinnaar van de stembusslag van gisteren, hoewel de partij erop achteruit ging. Op verschillende plaatsen in de Kempen moet N-VA het marktleiderschap wel aan Vlaams Belang laten, wat het Vlaams parlement betreft. Maar globaal blijft N-VA de grootste in onze provincie. En dat was ook voor leden als Kris Van Dijck, burgemeester van Dessel, toch een kleine verrassing. Hij raakte zo ook met zijn derde plaats Europees verkozen en wil dat graag combineren met het burgemeesterschap.

Extase gisteren in het kamp van N-VA, het is dan duidelijk dat N-VA de morele winnaar van de verkiezingen is geworden. De partij gaat er wel op achteruit maar blijft de grootste, toch moet het in de Kempen Vlaams Belang laten voorgaan in het Vlaams parlement. Maar evengoed had de N-VA als verliezer uit de bus kunnen komen, want de peilingen voorspelden niet veel goed.

Kris Van Dijck heeft z'n sporen in de nationale politiek al meer dan verdiend. In 1995 wordt hij al verkozen als lijsttrekker voor de toenmalige Volksunie. Sindsdien zetelt hij in het Vlaams parlement in verschillende functies. Nu moet hij dus afscheid nemen van het Vlaams halfrond en trekt hij naar Europa.

In oktober staan de gemeenteraadsverkiezingen op het programma en wil hij de goede resultaten van N-VA maar al te graag doortrekken naar zijn gemeente Dessel.

kris van dijck foto RTV.