Deze drie politici gaan voor ons naar Europa

maa 10 Jun

Naast stemmen voor de Kamer en voor het Vlaams Parlement, moesten we gisteren ook kiezen voor het Europees Parlement. Drie van de dertien verkozenen voor Europa komen van bij ons: Kris Van Dijck (N-VA), Liesbet Sommen (CD&V) en Rudi Kennes (PVDA).

Vlaams Belang nipt groter dan N-VA

In het Europees Parlement wordt Vlaams Belang nipt de grootste Vlaamse partij met 14.5%. N-VA volgt met 14%. In 2019 waren de rollen omgedraaid. Beide partijen behouden wel hun drie zetels. De Desselse burgemeester Kris Van Dijck mag vanop plaats 3 meteen naar het Europees parlement en zal dus geregeld Dessel ruilen voor Straatsburg.

Kris Van Dijck (N-VA)

CD&V is de derde Vlaamse partij met 8.3%. Dat zorgt voor twee zetels, ook dat aantal is hetzelfde als in 2019. Liesbet Sommen, geboren in Turnhout maar ze woont intussen in Sint-Katelijne-Waver, zal zetelen in het Europese Parlement. Zij stond op de tweede plek van de Europese lijst.

Liesbet Sommen (CD&V)

Vooruit behaalt met 8% twee zetels, dat is er een meer dan in 2019. Groen (6.3%)behoudt zijn zetel en Open Vld (5.8%) verliest er één.

PVDA voor het eerst naar Europa

Nieuw in het Europese Parlement is PVDA. Die partij zetelde aan Vlaamse zijde nog niet in Europa en behaalt nu samen met PTB 10.7%. Dat resulteert in twee zetels: een voor PTB en een voor PVDA. Die van PVDA wordt ingevuld door Rudi Kennes uit Willebroek.