Dertig nieuwe gezichten op N-VA-lijst Mechelen: "Wij gaan voor de sjerp"

vrij 5 Jul
Kandidaten N-VA Mechelen
© N-VA Mechelen - De kandidaten van N-VA Mechelen met centraal lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Freya Perdaens

N-VA, de grootste oppositiepartij in Mechelen, heeft haar volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld. Onder de 43 kandidaten zijn er maar liefst 30 nieuwe gezichten. Lijsttrekker en kandidaat-burgemeester is Freya Perdaens. "Vooral ons plan voor de Vesten heeft een aantal Mechelaars overtuigd om voor N-VA op te komen", klinkt het.

Dat de kieslijst voor 13 oktober zo veel nieuwe gezichten telt, is geen toeval volgens Perdaens. “Ons verhaal van openheid en participatie slaat aan. De Mechelaar heeft daar echt behoefte aan. Dat zagen we het afgelopen jaar aan de vele mensen die ons spontaan contacteerden om te helpen met ons programma en zelfs om op de lijst te staan omdat ze overtuigd zijn van ons verhaal.”

Vesten

Een van dé thema's bij de gemeenteraadsverkiezingen in Mechelen wordt ongetwijfeld de Vesten en bij uitbreiding het mobilteitsplan in de Dijlestad. Het stadsbestuur voerde de afgelopen jaren eenrichtingsverkeer in op de Vesten, met meer ruimte voor de fietsers. Maar dat plan stuit al lang op heel wat kritiek.

N-VA wil de Vesten opnieuw voor drievierde tweerichting maken en de knips in Mechelen-Noord en Nekkerspoel weghalen. Dat plan overtuigde volgens de partij verschillende Mechelaars op de lijst te gaan staan.

Voor jongeren is het niet evident om je plek te vinden in Mechelen. Niet wat het uitgaansleven betreft, niet wanneer je zelf iets wil organiseren, maar ook niet bij je eerste stappen nadat je afstudeert. Dat moet beter.

- Mathias Médo, voorzitter Jong N-VA

'Iedereen thuis in Mechelen' dat is de boodschap waarmee N-VA naar de kiezer trekt. En die boodschap wordt ook weerspiegeld in lijst. "We trekken met 43 veelzijdige kandidaten naar de kiezer", klinkt het. Op de lijst onder meer Maria Varela van restaurant Zorba en Siyat Yusein van restaurant Munis, maar ook buschauffeur Saïd Lahrach of brandweerman Yves Vanden Bosch. "Hun inzet: in het stadhuis de stem vertolken van de Mechelaars waarmee zij dagelijks in contact staan."

Oma en kleindochter

De lijst telt ook 7 jongeren waarbij de voorzitter van Jong N-VA Mechelen Mathias Médo. Opvallend is dat sommige kandidaten al lang N-VA'er zijn maar pas nu voor het eerst deelnemen aan de verkiezingen. Dat is onder meer zo voor Lisette Van Roy. Zij wist ook haar kleindochter Sofia Blauwhoff aan te steken. En zo staan grootmoeder en kleindochter op 13 oktober samen op de lijst.

Die lijst wordt getrokken door de 35-jarige Freya Perdaens uit Hombeek. Zij is dus ook kandidaat-burgemeester voor de partij. En dat is ook resoluut haar ambitie. . “Wij gaan voor de sjerp", zegt ze. "Het stadsbestuur heeft bewezen wat het doet met een absolute meerderheid. Elke stem die een andere noot aansloeg, werd geweerd. Wij zijn anders en ik ben ervan overtuigd dat de Mechelaar het ook anders wil. De Mechelaar wil gehoord worden, niet één keer om de zes jaar maar zes jaar lang. Dat gaat alleen gebeuren met een N-VA’er in de burgemeestersstoel.”