Proefproject in Mol: rattenvanger test digitale rattenvallen zonder gif

din 13 Sep 2022
In Mol heeft de groendienst een nieuw type van rattenval geplaatst op 5 locaties in de gemeente. De nieuwe vallen werken niet met vergif maar met bedwelming, zodat de ratten minder lang lijden. Ze zien eruit als een curverbox en worden de eerste weken gevuld met eten, zonder ratten te vangen. Na een paar dagen of weken, als de ratten de box als ‘veilig’ zien, worden de boxen met een kleine digitale aanpassing tot vallen verbouwd.

Digitaal opvolgen

Zodra een rat voelt dat het veilig is, gaat ze buiksmeer, een feromoon, uitscheiden. Via een digitaal systeem kan de groendienst op de computer volgen of er genoeg feromoon aanwezig is in de box om andere ratten te lokken. Als dit het geval is, past de groendienst de boxen digitaal aan naar echte vallen. Vanaf dan geraken ratten niet meer naar buiten en vallen ze in een compartiment met een vloeistof die hen snel bedwelmt, waardoor ze uiteindelijk sterven. 

Het nieuwe digitaal systeem toont ook of er ratten in de val zitten en hoeveel dat er zijn. Dit bespaart de groendienst onnodige controles. Bovendien komt er door deze rattenvallen geen gif in het ecosysteem terecht en krijgt de groendienst een beter overzicht over het aantal ratten in Mol. Na enkele maanden zal de groendienst dit proefproject evalueren.

Foto's: gemeente Mol