PFAS aan brandweerkazerne en kinderopvang Nijlen: gemeente neemt bijkomende maatregelen

6 maanden geleden
In Nijlen is PFAS aangetroffen in de bodem. Dat is het geval aan de brandweerkazerne en in veel lichtere mate ook in de speelzone van buitenschoolse kinderopvang Dolfijn.De gemeente neemt geen enkel risico en dekt het oefenterrein van de brandweer onmiddellijk af. Bij kinderopvang Dolfijn mogen de kinderen tijdelijk ook niet meer buiten spelen.

Na het bekend worden van vervuiling met PFAS nabij de fabriek van 3M in Zwijndrecht werd in heel Vlaanderen een inventaris gemaakt van plaatsen waar PFAS zich mogelijk in de bodem zou bevinden. In Nijlen liet het gemeentebestuur een verkennend bodemonderzoek uitvoeren in de onmiddellijke omgeving van de brandweerkazerne. Preventief werd het oefenveld, het grasveld naast de ingang van de brandweerkazerne, al geruime tijd afgezet. Voor omwonenden werden ook voorzorgsmaatregelen genomen.

Uit het bodemonderzoek blijkt nu dat er op het oefenveld van de brandweerkazerne inderdaad vervuiling met PFAS aanwezig is. Ook in de bodem van buitenschoolse kinderopvang Dolfijn is op enkele plaatsen een lichtere vervuiling aangetroffen.

Bijkomende maatregelen

Alhoewel momenteel geen bijkomende maatregelen verplicht zijn, gaat de gemeente meteen over tot actie. Het oefenveld naast de ingang van de brandweerkazerne wordt met een doek bedekt. Daarop komt een nieuwe laag aarde zodat er geen  verstuiving mogelijk is. Het terrein blijft preventief afgesloten.

Bij kinderopvang Dolfijn in Nijlen centrum mogen de kinderen  tijdelijk niet meer buiten spelen. De gemeente bekijkt de uitwijkmogelijkheden om buiten te spelen in de buurt. De grond op het terrein van de kinderopvang wordt afgegraven en verwijderd. Er wordt een doek aangebracht en daarboven nieuwe grond. Dit maak verstuiving van en blootstelling aan PFAS onmogelijk. Na deze werken kunnen de kinderen opnieuw buitenspelen bij Dolfijn.

Voor omwonenden van de site verandert er momenteel niets. Mensen die binnen een straal van 100 meter wonen, houden de voorzorgsmaatregelen aan zoals beschreven in een brief die ze een tijd geleden hebben ontvangen. 

Foto: archief RTV