Oude Schoolhuis Poppel verbouwd tot archiefruimte

woe 6 Sep
Het oude schoolhuis aan het Dorp 60 in Poppel werd gerenoveerd tot een moderne archiefruimte voor de heemkundekring. Die had een nieuwe locatie nodig omdat de pastorie van Weelde-Statie, waar het archief tot nu toe was ondergebracht, niet meer voldeed aan de groeiende behoeften van de heemkundekring.

Het vroegere schoolhuis in Poppel deelt dezelfde architectuur als het tegenover gelegen oud-gemeentehuis van Poppel en is daardoor een belangrijk historisch monument. Door dit gebouw te renoveren en om te vormen tot een archiefruimte, wordt niet alleen de architecturale schoonheid behouden, maar wordt ook het dorpszicht van Poppel in ere gehouden. Daarnaast sluit het schoolhuis aan bij museum ’t Kaske’ in het oud-gemeentehuis, wat de efficiëntie en toegankelijkheid van de collecties van de heemkundekring verbetert.

Stabiel klimaat

De renovatie van het oude schoolhuis startte in oktober 2021. Daarbij ging veel aandacht naar duurzaamheid.  De ramen en deuren werden vervangen en de binnenruimtes grondig opgeknapt, met speciale aandacht voor isolatie van de buitenmuren om een stabiel klimaat te behouden. Het gebouw kreeg een moderne en efficiënte verwarmingsinstallatie die het comfort verbetert en de ecologische voetafdruk verkleint. Moderne LED-verlichting en elektriciteitsupgrades zorgen voor een efficiënte en goed verlichte omgeving. Het dak en de gevel werden geïsoleerd en de garage kreeg ook een duurzame betonvloer. 

De oude trap werd vervangen door een metalen waardoor de toegankelijkheid van de verschillende ruimtes is verbeterd. De zolder die was gesloten wegens te bouwvallig, is nu terug bereikbaar. 

Aan het gebouw werd gescheiden riolering met een regenwaterput voor hergebruik aangelegd. Het gebouw is aangepast om regenwater op te vangen en te hergebruiken, wat bijdraagt aan duurzaam waterbeheer. De veiligheid is gewaarborgd met een geavanceerd branddetectiesysteem.
Tenslotte werd het interieur opgefrist en voorzien van een nieuwe verflaag. Ook de buitenruimte werd aangepakt door de aanleg van een oprit en een plantsoen voor de garage.

Archief

In de gerenoveerde archiefruimte worden verschillende items opgeslagen, waaronder documenten en boeken met betrekking tot Groot-Ravels en omliggende gemeenten en steden in de Kempen. Daarnaast worden er voorwerpen van allerlei aard, schilderijen, foto's, kleding en textiel bewaard.

De Heemkundekring hecht veel belang aan het duurzame behoud van haar collecties. Daarom worden zuurvrije verpakkingen gebruikt voor textiel, documenten, foto's en andere materialen. Er worden ook maatregelen genomen voor motbestrijding in de textielafdeling. In de toekomst wordt er zelfs een klimaatneutrale sarcofaag gebouwd in de garage om zeer gevoelige materialen te beschermen.

De inwoners kunnen het gerenoveerde dorpshuis bezoeken op zondag 10 september tussen 13 en 17 uur. Ze kunnen er meer te weten komen over de werking van de Heemkundekring.

Foto: gemeente Ravels