Oud-Turnhout maakt plannen voor heraanleg dorpskern bekend

vrij 18 Nov 2022
De gemeente Oud-Turnhout wil haar dorpskern nieuw leven inblazen: het moet groener, veiliger en bruisender. De gemeenteraad heeft donderdag het masterplan voor een levendigere dorpskern goedgekeurd. Dat plan bestaat er grotendeels in het verkeer veiliger te maken, het centrum te ontharden om meer ruimte te maken voor groen en betere afwatering en extra parkeergelegenheid te creëren.

Parking en ontharding

Het verkeer in de dorpskern van Oud-Turnhout is vaak chaotisch. Heel wat automobilisten, fietsers en bussen moeten dan ook door het centrum van Oud-Turnhout passeren om naar de andere dorpen te rijden. Voetgangers, fietsers, speedpedelecs en auto’s raken er vaak in conflicten verzeild. Het gemeentebestuur wil de onveilige punten dan ook wegwerken.

De ventweg, de strook naast de Steenweg op Mol die nu voornamelijk als parking fungeert voor de lokale handelaars, wordt daarom omgetoverd tot een boulevard. Voetgangers kunnen veilig passeren en fietsers krijgen er een apart fietspad van twee meter breed, weg van de rijbaan en de parkeerplaatsen. 

Verder is er volgens het gemeentebestuur nood aan extra parkeergelegenheid. Gratis parkeren is in het centrum al mogelijk op de parking achter OC De Djoelen, maar binnenkort moeten er ook 55 parkeerplaatsen bijkomen aan Tramwissel. In het centrum wordt dan een blauwe zone ingesteld waarbinnen het mogelijk is om gedurende twee uur kort te parkeren. In de Van der Bekenlaan en de Kerkstraat komt een gedeeltelijke blauwe zone met bewonerskaarten, om zo te vermijden dat de parkeerdruk naar die straten verschuift.

Om het centrum groener te maken, moet er heel wat onthard worden. Daarvoor moeten eerst enkele bomen uitgedaan worden, om ze later te vervangen door nieuwe. Bomen die niet meer in goede gezondheid zijn, worden ook verwijderd. Nieuwe bomen worden dan weer aangeplant op plaatsen waar ze meer ruimte hebben om uit te groeien tot grotere exemplaren.

425.000 euro subsidie

Het masterplan van Oud-Turnhout wordt ondersteund door het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen. Zij voorzien dan ook een subsidie van 425.000 euro. Daarnaast kadert het investeringsproject eveneens in het mobiliteitsplan dat Oud-Turnhout samen opmaakte met Beerse, Turnhout en Vosselaar.

Foto's: 2360aanleg.be