Opvallend: Turnhoutse dokter Thomas Mathieu delegatieleider van handelsmissie

woe 25 okt
In Australië is op dit moment de Belgische Economische missie onder leiding van Prinses Astrid aan de gang. Missieleider van het luik rond sportgeneeskunde en sporttechnologie is de Turnhoutse arts Thomas Mathieu die u wel kent uit onze reeks B-Positive. Voor hem is de missie al geslaagd en vandaag kreeg hij een bijzondere rondleiding en een verzoek om een speciale samenwerking.

Mathieu is verbonden aan het AZ Rivierenland in Bornem en Willebroek én aan het UZA in Antwerpen. Meestal hebben de delegatieleiders al heel wat jaren ervaring op de teller. Thomas Mathieu is pas 32, maar hij verwierf al wereldfaam door de ontdekking van een liesletsel bij sporters dat het syndroom van Mathieu werd genoemd. 

De delegatie bezocht in Australië sportcentra, sportmedische centra, universiteiten en ziekenhuizen. En het hoogtepunt tot hier toe was eigenlijk vandaag. Na een vlucht van Sydney naar Canberra kwam de delegatie aan in het Australian Institute of Sports. Dat is eigenlijk het beste sportcentrum in de wereld. Want die hebben op hun populatie heel veel medailles op de Olympische Spelen. Normaal word je daar niet uitgenodigd en kregen ze een rondleiding die je normaal niet te zien krijgt.

Ook kreeg hij de vraag om eigenlijk het referentiecentrum te worden van het Australian Institute of Sports in Europa. Dat zijn eigenlijk de atleten die geselecteerd zijn door Australië om naar de Olympische Spelen te kunnen gaan. Die moeten veel in Europa komen omdat Europa veel sportevenementen heeft. En als die sporters dan geblesseerd raken, dan gingen die vroeger naar Italië, omdat ze daar hun centrum hebben. Maar nu hebben ze aan hem gevraagd om een samenwerking. "Dat is een zeer concrete deal en  een enorme erkenning. Ik moet zeggen dat de missie voor mij al ongelofelijk is verlopen, echt ongelofelijk", zegt Mathieu verder nog. 

Foto: Thomas Mathieu