Onze Mening: Knappe Koppen

vrij 18 Dec 2020
Ok, het zal dit jaar even wat anders zijn. How how how, wat een open deur trappen we hier in. Maar mag ik u toch bij het begin van deze kerstvakantie fijne eindejaarsfeesten wensen. Want laten we de komende dagen toch maar gezellig feesten. Ook al is het dan, noodgedwongen, in hele kleine kring.

En laten we dan vooral intussen hoopvol uitkijken naar volgend jaar, wanneer onze mensen in Puurs voor dat vaccin hebben gezorgd. Want we konden er wel met enige verwondering, en misschien zelfs wel met een monkellachje, naar zitten kijken hoe buitenlandse cameraploegen Klein-Brabant als een hardnekkig virus overvielen om te zien waar nu precies dat langverwachte vaccin wordt gemaakt, maar het toont toch nog maar eens mooi aan hoe hard de hele wereld uitkijkt naar het eind van deze epidemie.


Neen, we zijn niet alleen met onze frustraties. Overal zijn ze stilaan de maatregelen beu die gezellig samen leven onmogelijk maken. Iedereen hunkert naar gewoon normaal en niet dat nieuwe normaal. Of dat wat we in 2020 hebben moeten aanvaarden als normaal.


En het toont meteen ook nog maar eens aan hoe belangrijk het werk is dat in Puurs-Sint-Amands gebeurt. En dan te bedenken dat amper 50 km verderop ook al zo’n knappe knoppen bezig zijn met allerlei onderzoeken. In Beerse. Mogen we toch maar even fier op zijn.


Want voor die 7 miljard mensen hier op deze wereld zullen er binnenkort hooguit een tiental verschillende vaccins zijn. En bij 2 daarvan zullen het mensen zijn van hier bij ons, zo tussen Mechelen en Turnhout, die baanbrekend werk leverden.


Het lijkt voor ons zo gewoontjes. We kennen wellicht allemaal wel iemand die bij één van onze topbedrijven in de farmacie werken. En dus staan we er veel te weinig bij stil. Want bescheiden zijn we dan. Maar als we, terecht, trots zijn dat onze Rode Duivels op het WK voetbal de halve finales halen, dan spelen onze Witte Duivels, in die labo’s van ons, ook een ijzersterk tornooi. En laten we dan voor beide, onze Witte en Rode Duivels, allemaal supporteren dat 2021 nog beter wordt.

Die anderen, dat zijn wij

We hebben dus knappe knoppen. En eigenlijk hebben we die allemaal. Laten we die knappe koppen van ons allemaal dan ook maar gebruiken. Ook al vinden we dat tijdens deze kerstfeesten nog zo moeilijk.


Want dat is natuurlijk waar kerst en nieuwjaar vooral omdraait. En dat beseffen we nu des te meer. Ook al leggen we graag pakjes onder de kerstboom en pakken we zelf graag eens een cadeautje uit. Het zullen toch vooral onze vrienden en familieleden zijn, die we zullen missen de komende dagen.
Toch moeten we even streng zijn nu. En vooral dan voor onszelf. Want uiteraard keuren we allemaal die lockdown-feestjes af. Wie doet dat nu? Feesten, dansen en drinken alsof corona niet bestaat. Zo zijn wij niet. Maar als we allemaal gezellig met de familie rond de tafel gaan zitten. Dan zijn die anderen, plots wel wijzelf. Niet doen dus.


En geef toe, het is bij ons allemaal wel eens op zijn minst heel even door het hoofd geflitst: kan dat nu zo’n kwaad als we buiten de oma, ook die gezellige nonkel erbij vragen? We komen anders elkaar toch ook tegen. En hé, we gebruiken ons gezond verstand wel. Zo erg is het dan toch niet. Heel begrijpelijk allemaal. Maar niet echt een goed plan.

Finish

Want laten we eerlijk zijn. Deze kerstvakantie kwam niks te vroeg. De scholen haalden maar net de finish. Van Balen over Geel, tot Puurs-Sint-Amands. Overal moesten op de valreep nog klasjes in quarantaine of zelfs hele scholen dicht. Zo hard gaat het virus toch weer maar rond.


Zo erg zelfs dat in Geel toch patiënten moeten worden doorgestuurd naar andere Kempense ziekenhuizen in Mol, Herentals of Turnhout. Kortom. Net op het moment dat we dachten dat we deze tweede golf over waren, is de veilige haven toch nog niet echt in zicht. Integendeel. Voor nog meer beterschap zullen we dus zelf moeten zorgen. En ons gezond verstand, om niet te zeggen onze knappe knop, weer moeten gebruiken. En zullen we dus niet alleen voor die anderen streng moeten zijn, maar ook voor onszelf, als dan toch die aanlokkelijke vraag komt om af te spreken.


En als we dat dan allemaal doen, dan zijn geen strengere maatregelen nodig. Geen vroegere avondklok, geen grensblokkades, geen weet ik veel wat… En dan hoeven we ook niet in te zitten met strengere controles. Of drones. Dan mogen we zo trots zijn op onszelf, zo trots als op onze Rode Duivels. En dan is de finish snel in zicht, dankzij onze Witte Duivels.


Dan kunnen we weer allemaal dromen van een doodgewoon jaar. Want als we u al iets mogen toewensen, laat het dan simpelweg een gewoon jaar zijn. Een jaar waarin we alles kunnen doen wat we maar willen. Het is u Gemeend Gegund!

 

De hoofdredactie