Ontdekking van formaat: in Kempense bodem zit Lithium

zat 16 Sep 2023
De productie van smartphones en elektrische wagens kan niet zonder het metaal Lithium maar dat zit vooral in de ondergrond in Chili en Australië. Het geothermiebedrijf Hita "IJslands voor warmte" uit Geel heeft het nu ontdekt in het warm water dat het uit de Kempense ondergrond oppompt voor toepassing als verwarmingsbron. De Tijd pakt zaterdag uit met het nieuws. De batterijgrondstoffenproducent Umicore met vestiging in Sint-Jozef-Olen wil het gebruiken wat tot 150 miljoen euro per jaar aan lithium kan opleveren.

100 mg lithium per liter opgepompt water

Lithium wordt ontgonnen in mijnen of uit zoutmeren, zoals in de Atacama-woestijn in Chili. een beetje vergelijkbaar met geothermie. Lithium is het geleidend materiaal in een kathode, het belangrijkste en duurste onderdeel van een batterij.

Het project in de Kempen staat nog in de kinderschoenen. Maar uit de eerste bevindingen van Hita in een haalbaarheidsstudie, ondersteund door het Vlaams Agentschap Innovatie en Ondernemen (Vlaio), blijkt dat er 100 mg lithium per liter in het water zit.

Hita heeft geothermieprojecten lopen in Herentals, Olen, Turnhout, Merksplas en in Lommel in Limburg. De enige twee oppompinstallaties staan in Mol en in Beerse. Ook de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek Vito zit mee in het project.