Nijlen dooft straatlampen tussen 23 en 6 uur: “Bespaart zo’n 239 100 kWh op jaar tijd”

woe 7 Dec 2022
Vanaf maandag 12 december zal de straatverlichting in heel wat Nijlense straten gedoofd worden tussen 23 uur en 6 uur. Fluvius begint vanaf volgende week met het terugschakelen van de straatverlichting, op vraag van het Nijlense gemeentebestuur, om zo energie te besparen. In de dorpskernen blijft de straatverlichting wel gewoon branden volgens de normale regeling, en ook op vrijdag- en zaterdagnacht blijft de straatverlichting langer branden.

Niet in dorpskernen of tijdens weekend

De straatverlichting zal dus niet meer branden tussen 23 uur en 6 uur, maar er zijn wel enkele uitzonderingen. Zo blijft de straatverlichting wel branden in de dorpskernen van Kessel-Station, Kessel, Bevel en Nijlen. Verder blijven de lichten op vrijdag- en zaterdagnacht overal aan.

Verbruik van 70 gezinnen

Jaarlijks branden de straatlampen in Nijlen 4282 uur. Door de straatverlichting enigszins terug te schakelen, komt dat jaarlijks nog maar neer op 2474 uren. Door heel wat straatlampen te doven tussen 23 uur en 6 uur verwacht de gemeente zo’n 239 100 kWh te besparen, wat overeenkomt met het verbruik van ongeveer 70 gezinnen. Verder wordt er zo ook heel wat minder CO2 uitgestoten. 

Om energie te besparen dooft de gemeente de straatlampen niet alleen, maar ze zet ook in op LED-verlichting op de plaatsen en momenten dat de lichten wel branden. Bij de aanleg van de vrijliggende fietspaden langs de Berlaarsesteenweg en de Herenthoutseweg bijvoorbeeld werden de straatlampen al vervangen door LED-verlichting, en ook in de toekomst wil Nijlen die omschakeling systematisch blijven maken. 

De kerstverlichting zal beginnen branden op 7 december, de dag na de passage van de Sint. Ook de kerstverlichting zal minder lang branden dan voorheen.

Foto: archiefbeeld