Nieuwe wet is doodsteek voor verdeler sigarettenautomaten

don 21 Dec
Bert Vertommen uit Sint-Katelijne-Waver ziet zijn firma op een faillissement afstevenen. Met Timani nv verdeelt en vult hij sigarettenautomaten in horecazaken en supermarkten. Door een nieuwe wet van minister Vandenbroucke moeten die automaten uit alle horecazaken verdwijnen.

Sinds zaterdag 9 december mogen er in horecazaken geen sigaretten meer verkocht worden. Alle sigarettenautomaten moeten sindsdien uitgeschakeld zijn en ze moeten ook zo snel mogelijk verdwijnen. Alleen supermarkten mogen voortaan nog tabaksproducten verkopen via zo’n automaat.

Compensatie

De nieuwe wet is een doodsteek voor de firma Timani uit Sint-Katelijne-Waver. Die baat 1400 sigarettenautomaten uit in heel Vlaanderen. Een groot deel hiervan in horecazaken. Die worden nu systematisch verwijderd. De toekomst ziet er somber uit voor zaakvoerder Bert Vertommen en zijn 9 personeelsleden.

"Onder deze omstandigheden kan de firma onmogelijk blijven bestaan", zegt hij. Hij vraagt dan ook een compensatie van de overheid. Hij spande een zaak aan bij het grondwettelijk hof voor schending van het gelijkheidsbeginsel.

Foto: RTV