Nieuwe tentoonstelling Jakob Smits legt focus op 'Landschap in verandering'

don 2 Feb 2023
Nu het Jakob Smitsmuseum in Mol-Achterbos verbouwd wordt, trekt Jakob Smits buiten de muren. En geen betere locatie om uit te pakken met de tentoonstelling ‘Jakob Smits. Landschap in verandering’ dan in bezoekers- en ontmoetingscentrum Tabloo in Dessel. Daar viert de moderniteit hoogtij. En dat is ook te zien in de foto’s van Alexis Destoop die er worden getoond.

Jakob Smits kwam in 1888 naar het onooglijke Mol-Achterbos; hij wou er in het Kempense landschap herbronnen. De zandigere heidevlakten, de vennen, de hoge luchten, de eikenbosjes, ze wisten hem tot zijn laatste levensdagen te boeien. Maar Smits was ook niet blind voor de  verandering. De moderniteit, in al haar vormen, was niet te stuiten. Smits was daar niet altijd gelukkig om. En dat was ook in zijn werk te zien.

Keerpunt

De tentoonstelling ‘Jakob Smits. Landschap in verandering’ onderzoekt het keerpunt in het Kempense landschap zoals dat tot uiting komt in het werk van Jakob Smits. Hij wou doordringen tot de ziel van het landschap; hij zocht niet naar het mooie plaatje, maar naar de synthese, naar het allesomvattende, alleszeggende beeld. Wie goed kijkt, vindt in zijn werk verwijzingen naar de moderniteit.

En die moderniteit is dan weer goed vastgelegd door Alexis Destoop. De fotograaf maakte beelden in de onmiddellijke omgeving van het atoomdorp en op de terreinen van het SCK CEN, op een moment dat allerhande renovatiewerken begonnen en nieuwe installaties gebouwd werden. Een duidelijk teken van het veranderende landschap. Hij wil zo een hedendaags contrapunt stellen aan het werk van Jakob Smits. Straks meer in RTV Vandaag.

Foto: RTV