Natuurbrand in Hoogstraten

zat 3 Jun 2023
Zaterdagavond merkten bewoners van Oosteneind in Meerle, een deelgemeente van Hoogstraten; een grote rookpluim op die opsteeg vanuit een bos in de buurt. Ze alarmeerden meteen de hulpdiensten en zowel de Belgische als Nederlandse brandweer kwamen met verschillende ploegen ter plaatse.


De brandweer kon ondanks de strakke wind die er op dit moment staat, voorkomen dat het vuur zich verder uitbreidde.  Toch ging zo'n 500 m² bos deels in vlammen op.  Volgens de brandweer waren de vlammen op sommige plaatsen tot wel 3 meter hoog.

Na ongeveer anderhalf uur was de brand volledig geblust.  Hoe het vuur is ontstaan, is op dit moment niet duidelijk.  Maar het parket besliste wel om het labo van de federale politie ter plaatse te sturen voor verder onderzoek.

De brandweer waarschuwt voor het verhoogde brandgevaar dat er op dit moment is en raadt af om nog vuur te maken of te roken in de natuur.  Wanneer je vuur of rook opmerkt, alarmeer je best zo snel mogelijk de brandweer.  De 112-app kan een handige tool zijn om de brandweer te alarmeren, maar ook om de juiste locatie van de brand door te geven.  Op basis van GPS-coördinaten die de app meestuurt, weten de hulpdiensten precies waar de brand zich situeert.  Vooral in bos- en natuurgebieden waar er vaak geen straatnaambordjes zijn, kan dat handig zijn.