Nationale stakingsdag: welke hinder kunnen we verwachten in onze regio?

woe 9 Nov 2022
Vandaag is het nationale stakingsdag en daarvoor hebben de vakbonden opgeroepen om het werk neer te leggen. Daarmee willen ze extra koopkracht afdwingen. De nationale stakingsdag zorgt voor heel wat hinder, die het hardst te voelen zal zijn in het openbaar vervoer en op de luchthavens. Ook in de Antwerpse haven wordt er gestaakt, daar zullen vandaag wellicht geen schepen gelost worden. In het onderwijs en de kinderopvang kan je eveneens hinder ondervinden van de nationale stakingsdag.

Nationale hinder

Wie vandaag de bus of tram wil nemen, schakelt toch beter over naar een alternatief. De Lijn heeft namelijk laten weten dat er vanochtend maar 1 op de 2 bussen zal rijden. Het is dus aangeraden om op voorhand na te kijken of je bus of tram rijdt of niet. Buslijnen die vandaag geschrapt worden, zijn ook niet zichtbaar in de routeplanner.

Ook bij de NMBS wordt er serieuze hinder verwacht. Zo rijdt slecht 1 op de 4 treinen en zijn de piekuurtreinen afgeschaft. Die alternatieve dienstverlening gold al sinds gisterenavond 22 uur en zal nog heel de dag van kracht blijven. Ook hier is het aangewezen om op voorhand de reisplanner te raadplegen.   

Daarnaast is het luchtvaartverkeer vandaag ook verstoord. De luchthaven van Charleroi is volledig dicht, en van daaruit vertrekt dus ook geen enkele vlucht. In Zaventem, op Brussels Airport, gaat meer dan de helft van de vluchten niet door. Wie geluk heeft en vandaag toch kan vertrekken, wordt aangeraden om enkel handbagage mee te nemen. Want het kan niet gegarandeerd worden dat de bagage ook veilig op je bestemming terechtkomt. Toch lijken veel reizigers die raad niet op te volgen.

De onderwijsbonden hebben ook een stakingsaanzegging ingediend, maar voorlopig lijken ze enkel te willen staken in het Antwerpse GO!-onderwijs en het Stedelijk Onderwijs. Of er ook in andere scholen geen les gegeven wordt, is voorlopig dus afwachten.

Stakingsacties in de Kempen

Voor de regio Kempen laat ABVV Mechelen-Kempen weten dat er een stakingspiket zal staan aan de ingang van Nike in Laakdal. Bij Nike blijft het aantal werknemers dat vandaag het werk neerlegt vrij beperkt. Dat staat er vanaf ’s ochtends en zal blijven staan tot in de vroege namiddag. Ook de supermarkt Lidl in Geel wordt door de stakingspost gesloten.

Daarnaast wordt bij Mondelez LU en Milka in Herentals een groot piket opgesteld. Vooral bij Mondelez LU staken er heel wat werknemers. Ook bij Nyrstar in Balen kozen veel werknemers ervoor om vandaag thuis te blijven. Verder staat er bij Aurubis in Beerse heel de dag een stakerspiket. Daar kwam het initiatief vanuit de arbeiders en bedienden. De carrefour in Turnhout heeft vandaag ten slotte een personeelsvergadering gepland, waarna het de bedoeling is om de winkel toe te houden gedurende één uur.

Mechelen: staking industriezones

In regio Mechelen concentreert de stakingsactie zich voornamelijk rond de industriezones van Bornem en Puurs. In Puurs staat er bijvoorbeeld een stakingspiket aan de ovonde, die leidt naar Devos Lemmens, Pfizer en Novartis. Ook aan Lichterveld, de uitgang van Novartis en Alcon, is er een stakingspiket opgesteld.

In Bornem staat er een stakingspiket aan de laterale weg van Qualiphar tot DHL. Verwacht wordt dat de staking het verkeer iets of wat zal vertragen, maar het is niet de bedoeling om de rijksweg te verstoren.

Daarnaast wordt er ook gestaakt bij Van Hool in Lier, maar daar blijft het aantal afwezigen beperkt.

Verder meldt Ivarem dat ze door de nationale stakingsactie ook hinder verwachten bij de afvalophaling. Zo zal er in Puurs-Sint-Amands en Putte geen PMD worden opgehaald. In de deelgemeenten Sint-Amands, Lippelo en Oppuurs vindt vandaag ook geen huisvuilophaling plaats. De huisvuilophaling en de ophaling van papier en karton in Putte gaan wel door. Toch zou het kunnen dat het huisvuil in enkele kleine straten in Putte vandaag niet opgehaald wordt, door een tekort aan ophalers. 

Ook in Mechelen verwacht Ivarem impact op de ophaalronde van vandaag. Het zou dus ook kunnen dat het huisvuil in enkele straten of wijken van Mechelen niet opgehaald wordt.

Ten slotte springt ook het AZ Sint-Maarten Mechelen mee op de kar en stelt een beperkt piket op vanaf half 7 's ochtends.

Foto: archief