N-VA en CD&V in kartel naar de kiezer in Turnhout

don 11 Jan
nva_en_cdv_turnhout_samen_110124.jpg
In Turnhout trekt N-VA volgend jaar samen met coalitiepartner CD&V in kartel naar de gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker wordt huidig burgemeester Paul Van Miert. N-VA en CD&V zitten nu in de meerderheid in Turnhout samen met Groen en Vooruit.

Het nieuwe kartel werd voorgesteld door burgemeester Paul Van Miert en schepenen Stijn Adriaensens, Francis Stijnen en Luc Op de Beeck. 

Vorige zomer kondigde burgemeester Paul Van Miert aan dat N-VA Turnhout plannen had om samen met Open VLD naar de kiezer te trekken. Hij had daarover al vergevorderde gesprekken met Bart Voordeckers. Maar uiteindelijk werd er geen akkoord bereikt. Nu heeft N-VA in CD&V een nieuwe kartelpartner gevonden.

Spannende stad

In Turnhout belooft het een spannende kiesstrijd te worden. Dat was het 6 jaar geleden ook al. Uiteindelijk waren er 4 partijen nodig om een stadsbestuur te vormen. N-VA dat 8 zetels haalde, mocht de burgemeester leveren. 

N-VA haalde dus 8 zetels bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Dat was er 1 meer dan Vlaams Belang. Maar volgens een peiling van Gazet van Antwerpen, een jaar voor de verkiezingen, zou Vlaams Belang dit jaar veruit de grootste worden. De partij zou dubbel zoveel stemmen halen als de tweede. En dat zou dit keer niet N-VA zijn, maar Vooruit.

Volgens diezelfde peiling zou N-VA een pak stemmen verliezen. En voor CD&V zouden de verkiezingen pas echt dramatisch zijn. Net zoals voor Open VLD, met wie N-VA dus eerder kartelgesprekken voerde. Of het kartel in staat is om de verkiezingen te winnen, is de vraag. Het wordt wellicht, net als 6 jaar geleden, weer een spannende strijd in Turnhout.

Foto: RTV