Langverwachte geluidsschermen langs E313 worden dit najaar geplaatst

din 14 mei
© RTV

De lang aangekondigde geluidsschermen langs de E313, ter hoogte van Bouwel, worden dit najaar geplaatst. Tegen het einde van het jaar moet alles klaar zijn. De schermen moeten de levenskwaliteit van de bewoners die langs de snelweg wonen, aanzienlijk verbeteren.

De Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken heeft de vergunningsprocedure goedgekeurd voor de plaatsing van geluidsschermen langs de E313 in Bouwel bij Grobbendonk. De schermen, die in het najaar van 2024 worden geplaatst, komen in de richting van Luik, ter hoogte van de industriezone tussen de Sperwerlaan en de Industrieweg over een afstand van 1,6 km. Ze zijn 6,5 m hoog.

De geluidsschermen komen niets te vroeg. Uit metingen blijkt dat de geluidsniveaus langs de Pallieterdreef, Perlamoenalaan, Vrijheidsstraat en Dennenlaan de wettelijke limieten overschreden.

Leefbaarbeid verbeteren

Het project is een cofinanciering tussen de gemeente Grobbendonk en Het Vlaams Gewest. De totaalinvestering wordt geraamd op 2,67 miljoen euro inclusief btw, waarvan 62,5% wordt gefinancierd door Vlaanderen.

“Onze inwoners vragen al decennia naar een oplossing voor de geluidsoverlast van de E313,” stelt burgemeester Marianne Verhaert. “Ik heb mij als burgemeester in dit dossier vastgebeten. Dankzij veel overleg en een sterke samenwerking met minister Peeters en het agentschap wegen en verkeer, ben ik blij dat ik dit dossier in één legislatuur zal afronden. Dit is een mijlpaal voor onze gemeente. Het is essentieel dat de geluidshinder wordt aangepakt bij de bron en zo de leefbaarheid voor onze inwoners langs de E313 verbetert,” aldus Marianne Verhaert.