Partnerartikel

Met deze tips krijg je de perfecte zakelijke look

din 7 mei

Of je nu een sollicitatiegesprek hebt, een belangrijke vergadering bijwoont of gewoon elke dag naar kantoor gaat, een passende zakelijke look is essentieel. Het dragen van de juiste kleding geeft niet alleen een boost aan je zelfvertrouwen, maar straalt ook professionaliteit uit naar collega's en klanten. Hiervoor hoef je zeker geen peperdure maatpakken aan te schaffen, integendeel. Met enkele eenvoudige tips kunnen zowel mannen als vrouwen zelf de perfecte zakelijke look samenstellen.

Kies de juiste basisstukken

Voor mannen begint een goede zakelijke garderobe met enkele goed passende heren hemden. Een klassiek wit overhemd is een veilige keuze, maar durf ook voor lichte pasteltinten of subtiele patronen te gaan. Zorg ervoor dat de hemden goed bij je passen. Ze mogen niet te strak zitten, maar ook zeker niet te los. Combineer ze met een donkere, goed passende broek en een bijpassende blazer. Voor vrouwen zijn een nette blazer en een professionele broek of kokerrok goede keuzes. Deze stukken kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met verschillende blouses of tops voor een frisse look.

Let op de details

Accessoires maken de man én de vrouw. Voor mannen zijn een mooi horloge, een nette riem en subtiele manchetknopen details die de outfit compleet maken. Toch kun je ook perfect voor poloshirts kiezen. Deze zijn ideaal voor de wat minder formele zakelijke gelegenheden. Kies dan wel voor poloshirts van een goede kwaliteit en met een nette kraag. Vrouwen kunnen hun look verrijken met elegante sieraden, zoals een minimalistische ketting of stijlvolle oorbellen, en een professionele handtas of aktetas. Zorg ervoor dat je accessoires je outfit vervolledigen en niet overheersen.

Kleed je naar jouw lichaamstype

Het is belangrijk dat je kleding draagt die goed past bij je lichaamstype. Dit zorgt ervoor dat het comfortabel zit, je over het nodige zelfvertrouwen beschikt en dat je kleding er op zijn best uitziet. Goede kleding zit niet te los en niet te strak. Vrouwen kunnen kiezen voor outfits die hun beste eigenschappen en vormen benadrukken, zoals een tailleband op een blazer om de taille te accentueren.

Kies geschikte kleuren en patronen

Hoewel zwart, grijs en marineblauw dé klassieke kleuren blijven voor zakelijke kledij, kun je zeker ook wat variatie aanbrengen. Wat meer levendige kleuren en patronen kunnen zeker, mits subtiel toegepast. Een goed gekozen patroon kan je look verfrissen zonder af te leiden. Denk aan gestreepte of geruite hemden voor heren en subtiele bloemen of abstracte patronen voor dames. Let wel op dat de kleuren en patronen professioneel zijn en niet te veel om aandacht schreeuwen. Je gaat namelijk naar het werk, niet naar een modeshow.

Schoenen zijn het fundament van je outfit

Een paar goed verzorgde, passende schoenen is de basis van elke zakelijke outfit. Voor heren zijn leren schoenen zoals altijd een stijlvolle keuze. Vaak gaat de voorkeur uit naar zwarte schoenen, maar ook bruin is een veilige keuze. Vrouwen kunnen dan weer opteren voor klassieke pumps of nette, gesloten schoenen met een comfortabele hak. Zorg er in ieder geval voor dat je schoenen altijd schoon en goed onderhouden zijn om een verzorgde indruk te maken.