Ongeveer 7 op de 10 specialisten in de ziekenhuizen in de regio Rivierenland leggen maandag het werk neer tijdens de nationale artsenstaking. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie.
7 op 10 artsen staken maandag in ziekenhuizen in Rivierenland
Begin juni kondigt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke hervormingen aan binnen de gezondheidsheidzorg. Hij wil onder meer een maximplafond zetten op de ereloonsupplementen die artsen aanrekenen, meer dokters moeten zich ook conventioneren.
De plannen zetten kwaad bloed binnen de sector: artsen noemen het een inperking van hun vrijheid en spreken van een gebrek aan dialoog met de minister.
Zorgkwaliteit
Maar volgens MKA-chirurg Nikolas de Meurechy is een potentieel lager loon niet de voornaamste reden om te staken. "Die 125 procent kamersupplement, daar valt zeker over te praten. Die excessen mogen er van ons uit, daar hebben wij geen problemen mee. Het gaat over de zorgkwaliteit, over het overleg dat door de minister volledig onderuit wordt gehaald met deze wet en de gevolgen die daaruit gaan doorvloeien. Daar hebben wij schrik voor."
De stakingsbereidheid in groot in de ziekenhuizen in de regio Rivierenland. In het Imeldaziekenhuis in Bonheiden legt 60 procent van de artsen het werk neer, bij AZ Rivierenland in Bornem 75 procent. In het Heilig Hart ziekenhuis in Lier werkt 2 op de 3 artsen maandag niet enin het Sint-Maarten ziekenhuis in Mechelen legt zelfs 80 procent van hen het werk neer.
Dringende zorg verzekerd
De ziekenhuizen proberen de impact voor de patiënten zo beperkt mogelijk te houden. De verpleging werkt gewoon verder en ook de spoedgevallendienst blijft open. Al wie echt dringende zorg nodig heeft, kan ook maandag in de ziekenhuizen terecht.
Alle ziekenhuizen benadrukken dat patiënten van wie de afspraak maandag is geannuleerd, ondertussen verwittigd zijn. Als je niets hebt gehoord, betekent dat dus dat je afspraak wel doorgaat.