Mechelse ZALMschool krijgt geen erkenning

woe 23 Mar 2022
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts geeft geen erkenning aan de ZALMschool in Mechelen. Weyts neemt de beslissing op basis van een 'erg negatief rapport van de onderwijsinspectie'. De leerlingen kunnen het huidige schooljaar nog afmaken, maar moeten dan op zoek naar een nieuwe school. De school zelf wil de erkenningsprocedure opnieuw opstarten en zegt ook volgend jaar leerlingen een plaats kan bieden in het eerste en tweede middelbaar.

De ZALMschool die aan het Mechelse Douaneplein is gevestigd, werkte met een voorlopige erkenning in afwachting van een definitieve erkenning. Maar die definitieve erkenning komt er dus niet.“Het is de eerste keer dat we deze beslissing moeten nemen, maar het rapport van de Onderwijsinspectie was duidelijk”, zegt Weyts. “We doen geen toegevingen als het gaat over onderwijskwaliteit”.

Het rapport van de onderwijsinspectie was niet mals. De school besteedt te weinig aandacht aan wiskunde, wetenschappen, STEM en technologie. Ook is er geen taalscreening van leerlingen die voor het eerst instromen. Daarnaast schieten ook de infrastructuur en de leermiddel te kort.

“We nemen deze beslissing niet lichtzinnig”, aldus nog Weyts. “Dit is hard voor het team, voor de leerlingen en voor de ouders. Maar we mogen de lat niet lager leggen. Als het gaat over onderwijskwaliteit voor onze kinderen moeten we streng zijn”.

De leerlingen kunnen dit schooljaar nog afronden in de ZALMschool, maar moeten daarna op zoek naar een erkende school. De Vlaamse Overheid en het Lokaal Overlegplatform (LOP) Mechelen werken samen om voor iedere leerling een plaats te vinden.

"We blijven bestaan"

De ZALMschool zelf maakt zich sterk dat dit geen eindpunt is, integendeel. De school is naar eigen zeggen al volop bezig om de problemen aan te pakken en zal een nieuwe aanvraag indienen. "Dat betekent dat ook voor volgend schooljaar bij ZALMscholen kan worden ingeschreven voor het eerste of het tweede jaar secundair onderwijs", aldus de school.

Volgens de school zijn veel van de problemen terug te brengen tot het lerarentekort dat in het onderwijs heerst. Maar het tekort aan leerkrachten op de school is inmiddels bijna volledig weggewerkt, klinkt het.

“Dit schooljaar was een race tegen de klok", zegt voorzitter Rachida Aghallaj. "Het was niet makkelijk om een volwaardig lerarenkorps samen te stellen met name voor de STEM-vakken waar er een structureel nijpend tekort heerst. De werkzekerheid die reeds definitief erkende scholen al ver voor de start van het schooljaar kunnen bieden, konden wij bovendien pas doorheen het schooljaar bieden."