Mechelse jeugdraad wil extra studieplekken: “Studenten hebben recht op stille én warme studieplek”

maa 12 Dec 2022
Jeugdraad Mechelen vindt dat er meer openbare studieplekken moeten zijn voor de Mechelse studenten. Momenteel zijn er 83 studieplekken in Mechelen, voor een totaal van zo’n 15.000 middelbare scholieren en studenten. In oktober van dit jaar kaartte de jeugdraad het tekort al aan bij het schepencollege, maar die heeft te weinig inspanningen geleverd om dat probleem aan te pakken, vindt Jeugdraad Mechelen. Zeker nu de energieprijzen de pan uitswingen en velen de verwarming thuis wat lager zetten, zijn voldoende stille en warme studieplekken eens zo belangrijk.

Geen vooruitgang

De Mechelse jeugdraad heeft het tekort aan studieplekken al eerder aangebracht bij het schepencollege. Voor de examenperiode in juni van dit jaar waren er maar evenveel studieplekken voorzien als tijdens de coronaperiode. De jeugdraad legde dan ook een advies neer om het aantal studieplekken te verhogen nu de pandemie weer gaan liggen is.

Sindsdien heeft de jeugdraad nog geen vooruitgang opgemerkt, en dat betreurt ze. In tijden van crisis kunnen veel gezinnen het zich niet meer permitteren om het huis overdag te verwarmen en voor sommige studenten wil dat zeggen dat ze dan in de kou moeten studeren. “Daar trekken wij de grens”, klinkt het bij de jeugdraad. Bovendien is samen studeren voor velen een drijfveer om zich extra in te zetten en kan een verandering van omgeving voor meer studieproductiviteit zorgen.

Stress over studieplek

De Mechelse jeugdraad houdt dus haar hart vast voor de komende periode, want binnenkort vallen de examens van de middelbare scholieren en de blokperiode voor de studenten samen. Het is niet de bedoeling dat studenten moeten stressen over of ze al dan niet een studieplek kunnen bemachtigen, vindt de jeugdraad. Straks meer in RTV Vandaag.

Foto: archiefbeeld