Mechelen haalt megaproject binnen om Binnendijle natuurlijker en toegankelijker in te richten

vrij 23 Jun 2023
Stad Mechelen en haar partners Vlaamse Waterweg, Thomas More, VMM en Mechelen Feest krijgen van de Europese Commissie ruim 4,8 miljoen euro. Dat moeten ze investeren in de Dijle als publieke ruimte, ontmoetingsplaats en levensader voor de Mechelaar en de natuur in de stad.

Europa en de wereld staan voor immense uitdagingen op vlak van natuurherstel, klimaatverandering en leefbare steden voor mens, fauna en flora. Daarom sloot Europa een ambitieuze Green Deal en roept haar lidstaten oproept om daar mee aan de slag te gaan. 

Via het European Urban Initiative project kent de Europese Commissie zo’n 4,8 miljoen euro toe aan Mechelen. Die kunnen de stad en haar partners Vlaamse Waterwegen, VMM, Thomas More en Mechelen Feest investeren in het versterken van de Dijle, en dan vooral de Binnendijle, op vlak van biodiversiteit, waterkwaliteit, openbaar domein, maar ook participatie, cultuur en  stedelijkheid. Het project kreeg het acroniem WATSUPS mee wat staat voor Water As The Source of Urban Public Space.

Rivierterrassen aan Binnendijle

In lijn met de realisatie van de Dijleterrassen aan de Zandpoortvest tien jaar geleden gaat de stad nu ook voor de rest van de Binnendijle naar de tekentafel. Het uiteindelijke doel is de openbare ruimte langs de Binnendijle te hertekenen door extra rivierterrassen en verlaagde oevers te creëren, door de versnipperde wandel- en fietszone langs het water aan te pakken en ontbrekende schakels toe te voegen, door bijkomende ontmoetingsplaatsen en parken langs het water aan te leggen en een permanente zone voor openluchtzwemmen mogelijk te maken. Maar naast nieuwe ruimte voor alle Mechelaars is het vooral de bedoeling om de natuur op en langs de Binnendijle in ere te herstellen.

Sterk partnerschap

Dit project is alleen mogelijk dankzij een sterk partnerschap. Mechelen Feest en Thomas More zijn twee partners die het participatief en cocreatief proces mee voor hun rekening zullen nemen. Vlaamse Waterwegen en de VMM worden dan weer ingeschakeld omwille van hun expertise op vlak van oeverherstel en waterkwaliteit.

De voorbereidende fase start 1 september. De eigenlijke startdatum is 1 januari 2024. Het volledige project moet binnen de vier jaar gerealiseerd worden. 

Foto's: Stad Mechelen