Mechelen gaststad voor openingsevent Vlaams EU-voorzitterschap

1 jaar geleden
Vlaanderen is tijdens de eerste zes maanden van 2024 mee voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Om dat half jaar in te luiden, is er op 6 januari een openingsevenement gepland. En dat zal in Mechelen plaatsvinden. "Ik ben uitermate trots. Mechelen symboliseert de Europese waarden van verbinding, diversiteit en vooruitgang", zegt Vlaams minister en titelvoerend burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD).

Tijdens het openingsevenement zal er veel aandacht gaan naar cultuur. "Op 6 januari is er overdag een muzikaal, visueel en cultureel stadsfestival met aandacht voor erfgoed, musea, muziek, circus, dans, …", klinkt het. "In de avond is er een slotshow waar verschillende kunstdisciplines worden gemixt rond de krachtlijnen van het Vlaams voorzitterschap: innovatie, verbinding en weerbaarheid."

Construct Europe

Het startevenement valt samen met het Mechelse stadsfestival Construct Europe waar Mechelen een volledig jaar lang zal werken aan thema’s zoals verbinding, samenwerking en democratische dialoog.

"Mechelen en Vlaanderen hebben elkaar gevonden in een gedeelde ambitie: Europa vieren dichtbij de burger", zegt Kristof Calvo, organisator van Construct Mechelen Dat is wat Construct Europe een jaar lang zal doen. Dus we zijn heel tevreden dat we de gaststad mogen zijn van het Vlaamse openingsfeest. Feesten met een boodschap: dat is wat we in Mechelen graag doen en goed kunnen."