Landbouwer uit Gierle teelt hennep voor gebruik als isolatie

don 24 Aug
Landbouwer Pascal Vanhoof (49) uit Gierle bij Lille heeft dit jaar een deel van zijn maïsvelden vervangen door een nieuw gewas. Hij zette 13 hectare vol met hennepplanten, niet voor de productie van verboden middelen, maar wel voor gebruik als isolatiemateriaal.

In de buurt van de Vennestraat, Osseneersels en Waterstraat in Gierle stonden de voorbije weken duizenden hennepplanten. Het ging om een industriële plantage van vezelhennep van landbouwer Pascal Vanhoof. De planten zijn bedoeld voor gebruik in de bouw als isolatiemateriaal. Dinsdagavond werden ze geoogst door een gespecialiseerde firma uit het Nederlandse Friesland. De hennep moet nu zo’n 3 weken op de velden blijven liggen en af en toe worden omgedraaid. Daarna worden de planten in balen van 500 kilo geperst en gaat de oogst naar Friesland.

Beter tegen droogte

Het was de eerste keer dat Pascal Vanhoof hennep heeft aangeplant. Toen hij op zoek ging naar gewassen die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering kwam hij terecht bij vezelhennep. Die planten zijn beter geschikt tegen droogte en je moet ook geen onkruid bestrijden. Hennep is ook heel duurzaam. De plant haalt 2 keer zo veel CO2 uit de lucht als een bos.

Foto: GVA