Partnerartikel

Krijg jij kalk binnen? De gevolgen en hoe te voorkomen

don 25 Apr

**Kalk is een belangrijk mineraal voor je lichaam. Niet iedereen weet precies welke rol kalk speelt en wat het effect is als je te veel kalk binnenkrijgt. Zo speelt kalk een belangrijke rol in de opbouw en het behoud van sterke botten en tanden. Daarbij is het ook nodig voor een goede werking van je spieren en zenuwen. In deze blog bespreekt HG wat er gebeurt, waarom het belangrijk is, wat de gevolgen zijn van een te veel aan kalk en hoe je een overschot kan voorkomen. **

Waarom is kalk belangrijk?

Veel mensen kennen kalk van verschillende dingen. Denk bijvoorbeeld aan je waterkoker ontkalken. Kalk wordt ook wel calcium genoemd en is een belangrijk mineraal voor een goede gezondheid. Het is zoals eerder gezegd essentieel voor je botten en tanden. Door de aanmaak van kalk blijven deze namelijk hard en sterk, en voorkom je blessures of problemen. Verder speelt kalk een rol bij lichaamsprocessen. Namelijk het samentrekken van spieren, het transport van signalen via je zenuwen en de bloedstolling. Calcium is ook nog eens nodig voor de opbouw en onderhoud van gezonde cellen en weefsels in je lichaam. Genoeg redenen dus waarom kalk belangrijk is.

De gevolgen van een teveel aan kalk

Kalk is dus essentieel voor een goede gezondheid, maar een teveel aan calcium is dan juist niet goed. Zo kan het zelfs schadelijk zijn om een overschot aan kalk te hebben. Het kan namelijk leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Een overschot aan kalk in je lichaam kan leiden tot vorming van nierstenen. Dit zijn kleine kristalachtige steentjes die in je nieren komen en voor heel veel pijn zorgen. Deze nierstenen moet je dan ook via de plasbuis uitplassen, wat erg pijnlijk is. Een ander probleem dat kan ontstaan bij een overschot aan kalk is de letterlijke verkalking van bloedvaten en organen. Wanneer dit gebeurt kan het leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk of zelfs beroertes. Als je te veel kalk binnen krijgt kun je last krijgen van je maag en darmen. Dit kan leiden tot obstipatie, misselijkheid en buikpijn.

Hoe voorkom je een teveel aan kalk?

Gelukkig is het wel mogelijk om een teveel aan kalk te voorkomen. Je moet hiervoor bewust omgaan met de inname van calcium. Hierbij een paar tips. Eet een gevarieerd dieet: Het is belangrijk om heel gevarieerd te eten, zonder dat je alleen maar producten met calcium eet. Je moet ook andere voedingsstoffen binnen krijgen, zoals vitamine D, magnesium en vitamine K. Probeer goede bronnen van calcium te eten, zoals zuivel, noten en zaden. Beperk de inname van supplementen. Wees voorzichtig met het slikken van calciumsupplementen. Doe dit alleen als dit wordt geadviseerd door een arts, want dit kan al snel te veel zijn. Drink voldoende water: Om nierstenen te voorkomen moet je veel water drinken. Zo verlaagt water de concentratie van calcium in je urine en heb je zo minder kans op nierstenen.