'Koning in de Kempen'

zat 1 Apr
In Geel is zaterdag het boek 'Koning in de Kempen' voorgesteld. Het is een boek over de uitgestrekte domeinen die ons vorstenhuis had gespreid over Geel, Mol, Retie en Dessel.

Koning Leopold I kocht in 1844 zijn eerste stukje Kempen aan. Samen met zijn nazaten zou hij dit verder uitbouwen tot het majestueuze ‘Koninklijk Domein der Kempen’, een gebied van meer dan 4.450 ha.

Vergeten geschiedenis

Weinig mensen weten dat er ooit een ‘Koninklijk Domein der Kempen’ heeft bestaan, laat staan dat ze kunnen aanduiden waar het lag. Het is een vergeten geschiedenis, hoewel de sporen van de koninklijke aanwezigheid nog goed leesbaar zijn in het landschap.

“Ook wij hebben even moeten zoeken naar de grenzen en grootte van dit domein”, vertelt Danny Van der Veken, auteur van de publicatie. “Gelukkig vonden we tijdens ons onderzoek in een privécollectie een groot boek vol kaarten en aantekeningen die de lokale beheerders en boswachters gebruikten bij de uitbouw van het domein, een schat aan informatie!”.

 

Wat kwamen de Belgische vorsten en prinsen in deze streek doen? Het nieuwe boek Koning in de Kempen geeft hier een antwoord op in tekst, beeld en met kaarten.