Kempense apothekers starten campagne voor jodiumtabletten

maa 22 Jan
joiumtabletten_apotheek_rtv_220102.jpg
Binnenkort start een nieuwe campagne voor de afhaal van jodiumtabletten bij je apotheek. Inwoners uit de buurt van een nucleaire site krijgen gratis jodiumtabletten. Alle gemeenten binnen een straal van 20 kilometer rond een kerninstallatie, in de Kempen is dat die van het SCK, verdelen de jodiumtabletten via de apothekers. De oude doosjes met productiedatum 2010 kunnen ingeruild worden voor nieuwe. Bij apotheek Segers uit Dessel werd die oproep vanochtend al goed opgevolgd. Je kan een gratis doosje van 10 tabletten per gezin van 4 personen afhalen bij de apotheek.
22012024_kaart_sanne.png

Kaart: inwoners uit de groene zone kunnen jodiumtabletten afhalen bij hun apotheek in de buurt

De federale campagne over jodiumtabletten richt zich onder meer naar mensen die dicht in de buurt van een nucleaire site wonen. Voor ons is dat SCK CEN op de grens tussen Mol en Dessel.  Jodiumtabletten beschermen je bij een nucleair ongeval. Jodiumtabletten zijn niet-radioactief en zorgen ervoor dat je schildklier geen radioactief jodium opneemt.

Opgelet: het is belangrijk om de tabletten in te nemen op het juiste moment, dus enkel als de overheid je dit laat weten. Bij een kernongeval brengt de overheid de bevolking via de media en BE-ALERT op de hoogte. Neem daarom nooit tabletten in op eigen initiatief. 

Foto: RTV

joiumtabletten_apotheek_rtv_220101.jpg