Kazerne Dossin lanceert 10de editie van Portrettenceremonie met 210 nieuwe foto's

don 24 Nov 2022
Op donderdag 24 november worden er 210 nieuwe portretten bevestigd op de portrettenmuur van Kazerne Dossin in Mechelen. Dat gebeurt in het kader van de tiende editie van de Portrettenceremonie, waarbij Holocaustslachtoffers herdacht worden die vanuit Mechelen gedeporteerd werden. Jaar na jaar blijft Kazerne Dossin zich inzetten om voor zoveel mogelijk mensen een foto te vinden. Met de 210 nieuwe portretten erbij gerekend, houden nu 20.904 foto’s en 4.939 silhouetten de herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust levend.

Silhouet

In 2012, bij de opening van Kazerne Dossin, prijkten er zo’n 19.000 foto’s aan de portrettenwand. Voor één op de vier slachtoffers werd er toen geen foto gevonden. Enkel een silhouet gaf dan aan of het ging over een baby, een peuter, een kind, een tiener of een volwassen persoon.

Dankzij de campagne ‘Geef ze een gezicht’ worden er jaarlijks foto’s toegevoegd aan de portretmuur. Dit jaar is het aantal silhouetten, of te wel gedeporteerden zonder foto, dan ook voor het eerst lager dan 5000 mensen.

Foto: © Sacha Kleinblatt