Kamerlid Verhaert wil meer aandacht voor grensoverschrijdende spoorverbindingen

vrij 17 Mar 2023
De Kamer heeft een voorstel goedgekeurd van het Grobbendonkse Kamerlid Marianne Verhaert (Open Vld) om de grensoverschrijdende spoorverbindingen aantrekkelijker te maken. De mobiliteitsexperte vraagt een duidelijke visie op regionaal grensoverschrijdend vervoer, betere tariefformules, moderner materieel en een beter overleg met de buurlanden om de trip over de grens makkelijker te maken.

Bij grensoverschrijdend spoorverkeer denken we in de eerste plaats aan hogesnelheidstreinen en  snelle verbindingen tussen bijvoorbeeld Brussel en Parijs, Londen, Keulen en Amsterdam. Maar het  regionaal grensoverschrijdend spoorvervoer wordt vaak vergeten.

 

Achtergesteld kindje

‘”Zelden wordt er over het bestaande aanbod gesproken dat nochtans makkelijk en snel verbeterd kan worden,” stelt Kamerlid Verhaert (Open Vld). “Het regionaal grensoverschrijdend spoorvervoer is een beetje het achtergestelde kindje van ons spooraanbod.” Zo lag er bijvoorbeeld ooit een spoorlijn tussen Turnhout en Tilburg, beter gekend als het Bels lijntje. Daar is nu een toeristisch fietspad van gemaakt en moet je de Flixbus nemen om de grens naar Nederland over te steken. 

Marianne Verhaert deed in de Kamer een voorstel om het grensoverschrijdend spooraanbod grondig te bekijken. “Met deze resolutie pleiten we er niet voor om massaal nieuwe grensoverschrijdende spoorwegverbindingen aan te leggen. Wel om ervoor te zorgen dat de bestaande beter uitgebaat worden zodat het aanbod attractiever is voor de reiziger. Die regionale grensoverschrijdende spoorverbindingen worden op dit moment vaak uitgebaat met het oudst mogelijke materieel, aan zeer lage frequenties, met slechte aansluitingen en dat aan een veel te hoge prijs,” stelt Verhaert (Open Vld). Straks meer in RTV Vandaag.

Foto: Open VLD