Jan Smet, stichter van Stripgids, overleden

don 4 Jan
jan_smet_-_foto_stripgids.jpg
Turnhoutenaar Jan Smet is woensdag na een lange ziekteperiode overleden. Hij werd 78 jaar. Jan Smet was de stichter van Stripgids en heel belangrijk voor de stripwereld.

Jan Smet werkte in de jaren 70 in het stadsarchief van Turnhout en was heel geïnteresseerd in  strips en literatuur over strips uit binnen- én buitenland. Hij zag dat er in Frankrijk stripmagazines waren die het medium au sérieux namen. Dat wilde hij ook in Vlaanderen. In 1974 startte hij Stripgids op. Daarmee wilde hij vooral het Vlaamse stripverhaal meer aandacht geven.

Duvel-doet-al

Smet deed aanvankelijk alles zelf: artikels schrijven, de distributie, promotie en administratie en alle andere praktische en inhoudelijke zaken. Hij ging hij talloze stripauteurs interviewen. Zo groeide Stripgids uit tot een belangrijke bron van informatie over het stripverhaal in Vlaanderen en ver daarbuiten. 

Jan Smet startte ook met Stripgidsprijs, later de Bronzen Adhemar, de belangrijkste onderscheiding op het vlak van het beeldverhaal in Vlaanderen. Die prijs wordt sinds 1977 om de twee jaar uitgereikt.

Centrum Jan Smet

Jan Smet gaf zijn naam aan het gelijknamige centrum. Dat werd in 2013 door Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege geopend als het Vlaams Documentatiecentrum voor de Strip. In april 2021, bij de uitreiking van de 23ste Bronzen Adhemar aan Charel Cambré, maakte Stripgids bekend dat het documentatiecentrum de nieuwe naam Centrum Jan Smet kreeg. Een eerbetoon aan Jan, de stichter van Stripgids, de Bronzen Adhemar en het Stripgidsfestival.

Met een collectie van 2.500 naslagwerken over strips en duizenden striptijdschriften, aangevuld met de stripcollectie van ruim 25.000 titels van Bibliotheek Turnhout, is het Centrum Jan Smet een documentatiecentrum van internationale betekenis. In de collectievorming richt het zich voornamelijk op Nederlandstalige en Engelstalige titels, waardoor het complementair is met gelijkaardige centra in Europa, waaronder dat van het Brusselse Stripmuseum. 

In 2021 verscheen ten slotte de stript Duizend bommen en castraten, het levenswerk van Jan Smet. Hij werkte meer dan vijftig jaar aan wat nu al een standaardwerk over stripcensuur mag worden genoemd.

Foto: Stripgids