IJssloeberke investeert fors in duurzame ijsjesproductie

woe 29 Nov 2023
Hoeveproducent ‘IJssloeberke’ in Tielen heeft een compleet nieuw productie-atelier in gebruik genomen. Daarmee willen uitbaters Bart en Elien milieuvriendelijker, maar ook efficiënter werken zonder het ambachtelijk karakter te verliezen.

Al sinds 1988 wordt bij IJssloeberke in Tielen ambachtelijk geproduceerd hoeveroomijs verkocht, zowel voor take away als voor verbruik ter plaatse. Het familiale landbouwbedrijf werd vier jaar geleden overgenomen door Bart Van Bouwel en Elien Stappaerts die er, ondanks de pandemie, een sterke nieuwe dynamiek aan gaven. Ze investeerden in de ijshoeve met speeltuin, ijskarren en foodtrucks.

Energie

De inzet van het jonge koppel zorgde voor een explosieve groei van de verkoop en het aantal bezoekers. “Daardoor zat de capaciteit op de limiet,” zegt Bart. “Bovendien was het proces bijzonder energieverslindend. In het seizoen werkten we vaak van 5.30 uur ‘s morgens tot diep na middernacht. Dat alles leidde tot de beslissing om flink te investeren in een nieuwe kooklijn.”

Er werd gekozen voor een uiterst energiezuinige installatie met warmtewisselaars. Het proces blijft even ambachtelijk als vroeger en de recepten veranderen niet. Maar er kan nu  wel veel milieuvriendelijker meer volume gehaald worden. Straks meer in RTV Vandaag.

Foto's: RTV