Hoofdverpleegkundige AZ St-Maarten versterkt B-FAST-missie

maa 13 Feb 2023
Bart Rens, hoofdverantwoordelijke van de spoeddienst van AZ Sint-Maarten in Mechelen, vertrekt dinsdag 14 februari naar Turkije als lid van het B-FAST-team. Hij zal er twee weken lang medische zorg verlenen in het rampgebied dat getroffen werd door een verwoestende aardbeving.

B-FAST-team

Samen met enkele tientallen Belgische artsen, verpleegkundigen en logistieke medewerkers versterkt Rens uit Mechelen als vrijwilliger het B-FAST-team dat deze week nog vertrekt richting Turkije. Om het psychologische welzijn te garanderen, blijven Bart en zijn teamleden van B-FAST maximaal 14 dagen in Turkije.

“Het is altijd al mijn droom geweest om deel uit te maken van een humanitairemissie. Ik ga er dus met een gezonde spanning naartoe. Natuurlijk weet je niet wat je moetaantreffen – er is nog maar weinig informatie beschikbaar –, maar je weet wel dat je in een teamterechtkomt met mensen waarop je kunt bouwen”, geeft Bart Rens mee. “Ook kijk ik er echt naar uitom onze medische kennis en expertise ten gunste te stellen van de bevolking. Bij rampen van dergelijke omvang ga je terug naar de basis. Zoiets verruimt je blik, en blijft je ook uitdagen.”

Zijn ervaringen in Turkije wil Bart Rens ook meenemen om collega’s te inspireren. “Op onze eigen spoeddienst maken we vaak het verschil tussen leven en dood. Dankzij zo’n humanitaire missie kan dat ook buiten de landsgrenzen. Als hulpverlener, maar ook als mens, brengt zo’n ervaring je enorm veel bij.”

Foto: Bart Rens, de hoofdverpleegkundige die naar Turkije trekt om te helpen