Partnerartikel

Hoe u uw lading op de juiste manier op een imperiaal kunt vastzetten

don 21 Sep
Het goed vastzetten van je lading op een dakdrager is cruciaal om de veiligheid op de weg te garanderen en ongelukken te voorkomen. Of je nu bagage, sportuitrusting of andere voorwerpen vervoert.

Zorg ervoor dat je dakdrager geschikt is voor je voertuig en het soort lading dat je wilt vervoeren. Verschillende dakdragers hebben gewichtslimieten en compatibiliteitseisen. Kies een dakkoffer, drager of tas die past bij de grootte en vorm van je lading. Plaats de lading voorzichtig op de dakdrager en verdeel het gewicht gelijkmatig. Zorg ervoor dat de lading gecentreerd is en niet buiten de zijkanten van het voertuig uitsteekt. Als je kleinere losse voorwerpen of sportuitrusting zoals ski's of snowboards hebt, gebruik dan geschikte accessoires zoals spanbanden, bungeekoorden of ladingnetten om ze op hun plaats te houden.

 1. Maak de lading vast aan de dakdrager met sterke en duurzame spanbanden of riemen.
 2. Plaats de riemen of bevestigingen over de lading en door de dwarsstangen van de dakdrager, indien van toepassing.
 3. Controleer voordat u op weg gaat of alle riemen, spanbanden en bevestigingen goed vastzitten.
 4. Schud de lading voorzichtig om er zeker van te zijn dat deze niet verschuift.
 5. Stop tijdens je reis regelmatig om de veiligheid van je lading te controleren en maak de riemen indien nodig opnieuw vast.
 6. Maak na het vastzetten van je lading alle losse uiteinden of overtollig materiaal vast om te voorkomen dat ze gaan wapperen in de wind of een gevaar vormen.

Tips voor het correct gebruiken van riemen en spanbanden

 • Selecteer de juiste riemen: Kies riemen of spanbanden die passen bij de grootte, het gewicht en de vorm van uw lading. Controleer hun draagvermogen om er zeker van te zijn dat ze het gewicht aankunnen.
 • Veilige ankerpunten: Bevestig één uiteinde van elke riem of spanband aan een veilig ankerpunt op het imperiaal of voertuigframe. Zorg ervoor dat de ankerpunten sterk zijn en niet bezwijken.
 • Spanning creëren: Trek de riemen of spanbanden stapsgewijs aan om geleidelijk spanning te creëren. Dit helpt de lading vast te zetten zonder uw lading te strak aan te spannen en te beschadigen.
 • Voorkom draaien: Zorg ervoor dat de banden plat liggen en niet gedraaid zijn. Gedraaide riemen kunnen hun kracht verliezen en de lading mogelijk niet stevig vasthouden.
 • Dubbele controle: Nadat u de lading hebt vastgezet en een korte afstand hebt gereden, stopt u en controleert u nogmaals de riemen of spanbanden. Draai ze indien nodig opnieuw vast.
 • Gebruik extra voorzorgsmaatregelen: Overweeg voor uitzonderlijk grote of zware voorwerpen het gebruik van meerdere riemen of extra bevestigingsmethoden, zoals vrachtnetten of -touwen.
   

Wanneer u een dakdrager gebruikt voor extra bagageruimte in de auto vanaf autodoc.be, is het belangrijk om de veiligheidsrichtlijnen te volgen en ervoor te zorgen dat uw lading goed vastgezet is. Het overbeladen van de imperiaal of het overschrijden van de gewichtslimieten kan het rijgedrag en de brandstofefficiëntie van uw voertuig beïnvloeden en kan zelfs veiligheidsrisico's met zich meebrengen. Raadpleeg altijd de gebruikershandleiding van uw voertuig en de instructies van de fabrikant van de imperiaal voor laadvermogen en installatierichtlijnen. Over het geheel genomen is een imperiaal een waardevol accessoire om het laadvermogen van uw voertuig uit te breiden en de functionaliteit ervan voor verschillende doeleinden te verbeteren.