Partnerartikel

Het aantal tijd achter een schermpje neemt toe

maa 15 Apr

Het verbaast niemand, maar het aantal uur dat mensen besteden achter een beeldscherm neemt al jaren flink toe. Dit is helaas niet alleen een probleem bij volwassenen maar ook bij kinderen is deze stijging terug te zien. Laten we eerlijk zijn, hoe makkelijk is het om je kids even een video te laten kijken op de iPad zodat jij je laatste taken even af kunt maken. In dit blog gaan we jou uitleggen hoe je de schermtijd omlaag kunt brengen.

Schakel je notificaties uit

Natuurlijk moet je niet alle notificaties uitzetten aangezien je altijd bereikbaar wilt zijn. Toch zal je altijd meldingen hebben van apps waarbij de urgentie een stuk lager ligt, denk hierbij aan bepaalde spelletjes of apps zoals Spotify.

Verander het soort melding

Naast dat het verstandig kan zijn om bepaalde meldingen uit te zetten, kun je ook de soort melding veranderen. Dus hoe verschijnt een melding in beeld, blijft een melding staan of verdwijnt een melding achter een algemene melding knop? Hoe meer meldingen je krijgt, hoe nieuwsgieriger je wordt en hoe sneller je jouw smartphone of tablet er weer bij zal pakken.

Zet alles op mute

Naast het soort meldingen hoef je ook niet altijd verschillende meldingen te horen. Tegenwoordig heeft bijna iedere app een eigen geluid waardoor je precies weet van welke app de melding is. Zet je telefoon helemaal op stil of zet alleen het trillen aan bij belangrijke oproepen of contactpersonen.

Met de juiste accessoires voorkom je ook veel schermtijd

Het is misschien niet het eerste waar je aan zult denken, maar er zijn diverse iPhone en Samsung hoesjes die ervoor kunnen zorgen dat je ook niet al te vaak op je telefoon zult kijken. Onder de ‘oudere’ doelgroep zijn bookcases erg populair. Hierbij valt een flap van de hoes over het beeldscherm heen waardoor je jouw telefoon niet continu aan en uit ziet gaan.

Naast een bookcase kan het ook een goede keuze zijn om een privacy glass eens te overwegen. Dit is een screenprotector die voorzien is van een speciale coating waardoor je alleen op je telefoon kunt kijken als je recht op het scherm kijkt. Als je telefoon naast je ligt met het scherm naar boven, zul je dus ook geen meldingen zien. Dit werkt zowel goed tegen je schermtijd als tegen nieuwsgierige buren in de trein.

Overstappen op een normale wekker?

Veel mensen gebruiken een smartphone als wekker. Dit werkt natuurlijk prima, alleen zit er wel een groot nadeel aan. Zodra je ‘s ochtend gewekt wordt zal je de wekker moeten uitzetten op je smartphone, dan is het wel erg verleidelijk om toch even social media of andere berichten te controleren op je telefoon. Uit onderzoek is gebleken dat het blauwe licht van het beeldscherm direct na het opstaan niet prettig is voor de ogen. Daarnaast is het verstandig om eerst rustig wakker te worden, dit is natuurlijk niet het geval als je direct je socials gaat afspeuren.