Heiligenbeelden verhuizen naar parochie St.-Bavo

woe 27 Jul 2022
Enkele heiligenbeelden uit het kunstpatrimonium van de gemeente Meerhout zijn verhuisd van het gemeentehuis naar de Sint-Bavokerk in Zittaart. De kerkraad Sint-Bavo kreeg ze in bruikleen. In eerste instantie worden ze tentoongesteld in de kerk tijdens 150 jaar Zittaart, maar ook daarna kan je ze nog gaan bezichtigen.

De heiligenbeelden komen oorspronkelijk uit Kapel Heilig Graf waar ze een plek hadden in het grote altaar. Omdat Kapel Heilig Graf niet vrij toegankelijk is, zocht het lokaal bestuur Meerhout naar een andere geschikte plek, waar iedereen ze kan bewonderen. Die heeft het bestuur gevonden in de Sint-Bavokerk in Zittaart. De kerkraad Sint-Bavo heeft voor de heiligenbeelden speciaal enkele tentoonstellingskasten gekocht om ze de plaats te geven die ze verdienen.

 

Wie is wie

In totaal gaat het om 8 beelden en 2 staven, die bij de beelden horen. Het kostte heel wat opzoekingswerk om te achterhalen welke heiligen er afgebeeld zijn. Het zijn onder meer de Heilige Augustinus, Heilige Helena, Sint-Jacobus en apostel Johannes. Ook een begraven Christusbeeld en het Mariabeeld onder het kruis zijn voortaan te bezichtigen in de Sint-Bavokerk. 

Je kan de beelden bekijken in de Sint-Bavokerk, Lindestraat 15 in Meerhout-Zittaart. Tijdens het feestweekend ter ere van 150 jaar Zittaart van 3 en 4 september staan de beelden extra in de kijker.