Gustaph met 'Because of You' 7de in finale Eurovisiesongfestival

vrij 12 mei
Gustaph heeft een schitterende prestatie geleverd in Liverpool en komt naar huis met een 7de plaats. Dat is de op één na beste positie die een Vlaamse inzending ooit haalde. België kreeg 3 keer 12 punten van de jury's, van Australië, Griekenland en heel verrassend ook van Georgië. De punten van het publiek vielen na de voorspellingen sinds vrijdag toch een beetje tegen. Misschien speelde toch een beetje waar Gustaph van tevoren voor vreesde, dat het voor een aantal mensen toch allemaal een beetje te gay was. Vooral in Oos-Europa zijn er nog veel landen waar de inwoners een probleem maken van openlijk gay zijn, of ze nu lid zijn van de Europese Unie of niet. Gustaph, in het dagelijks leven gekend als Stef Caers, kreeg zijn muzikale opleiding aan de academie van Heist-op-den-Berg en daar hadden ze snel door dat hij een groot talent was.

Gustaph wist er met zijn 3 zangeressen, die ook live zingen on stage, ook in de finale een écht feest van te maken. Hij kreeg in de arena bijna evenveel applaus als topfavoriet Zweden dat won met Loreen en runner up Finland dat van het publiek meer punten kreeg dan de winnares. Bij de bookmakers steeg Gustaph tijdens de uitzending naar plaats 8, hij deed dus nog eentje beter. Oekraïne stond net voor België en daar is duidelijk sprake van een sympathy vote van het publiek.

Foto: VRT 

Palmares wordt weer groter

Het Amerikaanse iconische muziekblad Rolling Stone zette Gustaph in de top 5 en het publiek dat de show voor de jury's bijwoonde zette Gustaph zelfs op nummer 3. Uit het recente verleden herinneren we ons de 4de plaatsen van Blanche en Loïc Nottet, de 10de plaats van Laura Tesoro en de 6de van Tom Dice. Dat is dus nog altijd e hoogste Vlaamse notering ooit. een record dat gustaph niet kon afpakken van Starling Tom Dice. Vorig jaar waren we 19de met Jérémie Makiese en het jaar daarvoor ook 19de met Hooverphonic.