Groot wegen- en rioleringsproject in Beerse centrum afgerond

vrij 18 Aug 2023
Na 16 maanden hard werken is het riolerings-en wegenproject in het centrum van Beerse klaar. De Tempelstraat, Abdijstraat en Pastoriestraat gaan vanavond opnieuw open voor alle verkeer. Ook zijstraten als de Rodenbachlaan, Guido Gezellelaan, Stijn Streuvelsstraat en Felix Timmermansstraat werden in dit project onder handen genomen.

Op 4 april 2022 ging startte de gemeente Beerse samen met Aquafin, Fluvius en de provincie Antwerpen met een groot wegen- en rioleringsproject in het centrum. Dit was het eerste grote project in het kader van het nieuwe mobiliteitsplan. Het is een voorbeeld voor de werken die de komende jaren nog op de planning staan in de kernen van de gemeente.

Een comfortabel en veilig fietsnetwerk

De Tempelstraat, Abdijstraat en Pastoriestraat werden in het plan opgenomen als belangrijkste straten in het fietsnetwerk doorheen de gemeente. In deze straten en op de bijhorende kruispunten gaat extra aandacht naar het comfort en de veiligheid van de trage weggebruiker. De oversteken op de kruispunten zijn veiliger gemaakt door ingrepen die de zichtbaarheid verbeteren en de snelheid van de auto's verlagen. Ook de bestaande voetpaden zijn verbreed en heraangelegd.

Verkeersluwe buurten

Beerse kent veel woonbuurten waar nu verkeer komt dat er eigenlijk niet thuishoort. Daarom is ervoor gekozen om het doorgaand autoverkeer in enkele straten te concentreren en zo ook in te richten. “Ons uitgangspunt is dat we alle mogelijke bestemmingen met de auto bereikbaar willen houden, maar we stimuleren de buurten, zeker voor korte verplaatsingen, om volop gebruik te maken van de fiets” zegt Isabelle Druyts, schepen van mobiliteit. 

Zo is de Pastoriestraat tussen de Stijn Streuvelsstraat en het Kerkplein alleen nog toegankelijk voor trage weggebruikers. Later wordt een fietspad aangelegd door het park Tempelhof om de veiligheid van de vele jonge fietsers die naar school gaan en bewoners die naar het centrum willen fietsen, te garanderen. Het is ook een beperking voor het sluipverkeer dat dit stuk vaak gebruikt als doorgangsweg tussen de Turnhoutseweg en het Kerkplein. In overleg met de bewoners van de Abdijstraat worden nog bijkomende maatregelen genomen om ook in die straat het sluipverkeer tussen N12 en het centrum te weren.

Ruimte voor water

Lokaal bestuur Beerse is één van de eerste gemeentes in de provincie Antwerpen met een afgewerkt hemelwater- en droogteplan. Tijdens het grote riolerings- en wegenisproject werd maximaal ingezet op ontharding. In de voetpaden van o.a. de Tempelstraat en Abdijstraat zijn groenzones voorzien zodat water daarin kan infiltreren. Waar geen voetpaden liggen, werden de bermen volledig als groenberm aangelegd.

Foto: archiefbeeld