Groen Arendonk wil nieuwe brandweerkazerne niet naast school

vrij 19 Jan
sg_brandweer.jpg
De brandweerkazerne van Arendonk is verouderd en dringend aan vervanging toe. Daarom gaf het gemeentebestuur aan een architectenbureau de opdracht om te onderzoeken of een nieuwe kazerne op de site van de oude gemeenteschool in de Kerkstraat, naast de nieuwe schoolcampus, kan gebouwd worden. Maar dat ziet oppositiepartij Groen niet zitten. Zij wil de brandweerkazerne niet opnieuw naast een school waar dagelijks honderden kinderen passeren.

De brandweerkazerne van Arendonk dateert uit de jaren 70 toen het korps nog volledig mannelijk was en een stuk kleiner. Hierdoor voldoet het gebouw niet meer aan de huidige normen. Nadat een aantal brandweerlui in november een ludieke actie ondernamen en in een brief aan Sinterklaas een nieuwe brandweerkazerne vroegen, besloot het gemeentebestuur actie te ondernemen. Een architectenbureau kreeg de opdracht om te onderzoeken of er een nieuwe kazerne kan gebouwd worden op de site van de oude gemeenteschool in de Kerkstraat, naast de nieuwe schoolcampus.

Maar Groen Arendonk is het hier niet mee eens. De partij vindt de site naast de school niet geschikt. “Als we dan toch gaan investeren in een nieuwe kazerne, waarom dan opnieuw naast gemeenteschool De Stip? Een groot aantal kinderen op straat en brandweerlui die zo snel mogelijk aanrijden bij een interventie. Dat is een gevaarlijke cocktail,” meent gemeenteraadslid Tom Claessen. “Brandweerlui doen uiteraard hun best om zo snel mogelijk na een noodoproep in de kazerne te zijn om dan snel te kunnen uitrukken. Op die momenten heb je volgens mij best geen groot aantal kinderen op straat. Laten we daarom niet opnieuw een kazerne naast de school bouwen en op zoek gaan naar een betere locatie.”

Oude site Ravago Plastics

Volgens Groen Arendonk is er in de Hokken een geschikte locatie. De oude site van Ravago Plastics is zelfs eigendom van de gemeente. “Uiteraard ben ik geen expert brandweer of dringende geneeskundige hulp,” vertelt raadslid Tom Claessen. "Maar volgens mij loont het zeker de moeite om de brandweer te laten onderzoeken of de site aan de Hokken een goed alternatief is voor de huidige locatie aan de Kerkstraat. Het terrein is gelegen aan een gewestweg die van west naar oost door de gemeente loopt en toch pal in het centrum. Daarnaast biedt die site ook heel wat ruimte.”

Groen zal tijdens de gemeenteraad van februari voorstellen om de hulpdiensten te laten onderzoeken of een gecombineerde post voor brandweer en ambulance mogelijk is in de Hokken.

Foto: archief RTV