Rode Kruis in Mechelen blij met extra donaties plasma en bloedplaatjes

zon 7 Jul
bloed plasma bloedplaatjes Rode kruis Mechelen geel Turnhout Zilvermeer
© RTV

We gaan voor de verandering eens niet de zomer in met bloed- en plasmatekorten zoals dat de afgelopen jaren steeds was. De veelvuldige oproepen van het Rode Kruis hebben gewerkt. Toch moeten donaties van bloedproducten op peil blijven om in de vakantie voldoende en stabiele aanvoer te hebben.

Rode Kruis Vlaanderen met hoofdzetel en donorcentrum in Mechelen en Kempense donorcentra in Geel en Turnhout merkt een toename van 30% bij de donoren van plasma en 15% bij de donoren van bloedplaatjes en dat was nodig. Plasma is levensnoodzakelijk voor brandwondenpatiênten en mensen met stollingsziektes. het is ook zeer nuttig voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Zilvermeer in Mol

De vakantieperiode blijft natuurlijk altijd een risico en om te voorkomen dat de aanvoer stilvalt wordt nu gemikt op vakantielocaties voor plasmadonatie zoals het Zilvermeer in Mol en de Kust. Ook in voetbalstadions zal het kunnen en op langere termijn moet een samenwerking met Voka zorgen voor stabiele aanvoer van bloedproducten vanuit bedrijven zodat we geen plasma meer uit het buitenland moeten halen.