Raadsel over varkenslintworm in Lier opgelost: "Beste nieuws in lange tijd"

vrij 19 Apr
© archief RTV

De persoon die als eerste besmet was met de varkenslintworm in basisschool Het Molentje in Lier is bekend. Dat meldt het Departement Zorg. Nu de bron van de besmetting geïdentificeerd is, is er ook geen besmettingsrisico meer.

Begin dit schooljaar raakte bekend dat verschillende kinderen van de school besmet waren geraakt met de varkenslintworm. Ze hadden larven in hun hersenen. Dat kan gevaarlijk zijn, maar het kan ook goed behandeld worden. De varkenslintworm kwam sinds de jaren 1990 niet meer voor in België.

varkenslintworm

'Patiënt 0' of waar de besmetting vandaan kwam, was lange tijd een raadsel. Dokters en onderzoekers gingen er ook vanuit dat de bron van de besmetting nog moeilijk te vinden zou zijn. Maar dat is nu dus toch gebeurd. Het blijkt om iemand te gaan die in het buitenland was geweest en de varkenslintworm daar had opgelopen. Maar de persoon is niet meer besmettelijk.

Waar de besmetting vandaan kwam, was een raadsel. Dokters en onderzoekers gingen er ook vanuit dat de bron van de besmetting nog moeilijk te vinden zou zijn. Maar dat is nu dus toch gebeurd. Het blijkt om iemand te gaan die in het buitenland was geweest en de varkenslintworm daar had opgelopen. Maar de persoon is niet meer besmettelijk.

Ondertussen zijn al meerdere leerjaren onderzocht via MRI of er al dan niet larven aanwezig zijn. Ook de andere leerjaren worden nog gecontroleerd.