Dit werkt écht tegen muggen. Voorkomen en genezen!

Beeldmontage RTV - rechtenvrije stockfoto/Rik Brabants
© Beeldmontage RTV - rechtenvrije stockfoto/Rik Brabants

De zomermaanden zijn heerlijk want je kan ‘s avonds wat langer buiten zitten en genieten van de warmere temperaturen. Maar dan zijn ze daar...muggen. Het woord alleen al doet mijn huid jeuken. En dan heb ik het nog niet eens over dat irritante gezoem als je in slaap probeert te vallen. Is er een manier om deze vervelende insecten te vermijden? We vroegen het aan eerstehulpexpert Rik Brabants bij Rode Kruis-Vlaanderen.

Eerste keuze van de mug

Heb je het gevoel dat muggen jou altijd uitkiezen en niet je partner? Dat is geen toeval. "Muggen worden aangetrokken door geuren. De geur van sommige mensen is nu eenmaal aantrekkelijker voor muggen dan die van anderen," legt Rik Brabants uit. "Het is een kwestie van pech of geluk, je kan het zelf weinig of niet beïnvloeden."

Wat werkt niét?

Er zijn heel veel theorieën over de werking van bepaalde huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Denk aan een teentje knoflook eten of tandpasta op je muggenbeet smeren. “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze middelen werken,” benadrukt Brabants. Ook elektronische hulpmiddelen die ultrasoon geluid verspreiden, zijn volgens hem niet effectief. En het gifzuigpompje? Dat mag je ook aan de kant leggen.

(Lees verder onder de foto)

Mug
© Rechtenvrije stockfoto - Mug

Wat wél helpt als je gestoken bent

  • Niet krabben
  • Goed spoelen met water
  • Eventueel koelen met ijs (maximaal 20 minuten)
  • Bij veel jeuk een jeukwerende zalf gebruiken. Ook daarvoor kan je best even bij je apotheek aankloppen.

Speciale kaarsen op basis van linalool, geraniol of citronella werken, als er tenminste 5% actieve stof in zit.

- Rik Brabants
Kaars tegen muggen

Genieten zonder muggen

Je kan muggen op verschillende manieren proberen te vermijden. Allereerst is er je outfit. “Kleding met lange mouwen en broekspijpen kan helpen als er veel muggen rondvliegen," aldus Brabants. "Er bestaat ook kleding die geïmpregneerd is met insectenwerende middelen zoals permethrine of deltamethrine. En een muggennet boven je bed werkt nog altijd prima, zeker als het geïmpregneerd is en goed onder het matras gestopt wordt."

Ook geurige kaarsen zijn een goede keuze maar let hierbij wel op de samenstelling. “Speciale kaarsen op basis van linalool, geraniol of citronella werken, als er tenminste 5% actieve stof in zit,” legt Rik uit. Antimuggenspiralen op basis van transfluthrin of metofluthrin zijn ook doeltreffend.

Ten slotte bestaan er ook verschillende muggenwerende middelen die je rechtstreeks op het lichaam kan gebruiken, maar niet iedereen staat te springen om chemische middeltjes op zijn huid aan te brengen. “Er zijn veiligere alternatieven op de markt, in verschillende concentraties. Vraag raad aan een apotheker, zeker als je op reis gaat naar risicogebieden,” zegt Brabants.

(Lees verder onder de foto)

Muggennet
© Rechtenvrije stockfoto - Muggennet

Niet zo onschuldig

Een muggenbeet lijkt onschuldig, en in de meeste gevallen is dat ook zo, maar het kan ook anders uitdraaien. Een slachtoffer kan namelijk allergisch reageren op beten of steken van muggen en andere insecten.

Daarnaast zijn insecten soms drager van verschillende infectieziekten en kunnen ze mensen besmetten door te steken of te bijten. Denk bijvoorbeeld aan malaria, dengue, gele koorts, zika, enzovoort. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Wanneer je ’s avonds buiten zit, kies je beter voor een plek met minder verlichting.

- Rik Brabants

Buiten zonder bulten

Muggen broeden in stilstaand water. Denk aan vijvers, verstopte dakgoten of een emmer regenwater in de tuin: allemaal topbroedplekken voor muggen. Laat stilstaand water binnen én buiten dus zeker weglopen en ververs regelmatig de drinkbak van je huisdier.

Ook licht heeft een bepaalde aantrekkingskracht als het op muggen aankomt. "Wanneer je ’s avonds buiten zit, kies je beter voor een plek met minder verlichting,” adviseert Brabants.

(Lees verder onder de foto)

Etentje met gezelschap
© Rechtenvrije stockfoto - Etentje met gezelschap

Met een paar simpele aanpassingen en een aantal voorzorgsmaatregelen kan je deze zomer opnieuw zorgeloos van de buitenlucht genieten. Zonder gezoem in je oor en zonder rode bulten na een avondje op het terras.

Geniet van een zomer zonder al te veel muggen!

Wil je extra hulp? Dan kan je altijd de EHBO-app van Rode Kruis-Vlaanderen downloaden of je inschrijven voor een opleiding eerste hulp.