Geel neemt op 2 locaties voorzorgen tegen PFOS-vervuiling

din 13 Jul 2021
Het stadsbestuur van Geel neemt op 2 locaties in de stad voorzorgsmaatregelen tegen mogelijke PFOS-vervuilingen. Het gaat om plaatsen aan Winkelom en in de Gasthuisstraat. Op beide plaatsen werd in de jaren '90 een brand geblust waarbij blussschuimen met PFOS werd gebruikt.

De Vlaamse overheid vroeg naar aanleiding van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht aan alle gemeenten om een inventaris op te maken van alle locaties waarbij blusschuimen met PFOS zijn gebruikt. "In Geel gebeurde dat op 2 plaatsen. In 1990 werd er met blusschuim een brand geblust aan Winkelom ter hoogte van huisnummer 79", zegt de stad. "In 1998 gebeurde dat nogmaals bij een brand in een verfwinkel in de Gasthuisstraat, ter hoogte van huisnummers 9-11."

"Het is nog niet zeker of deze stoffen daadwerkelijk in grote concentraties aanwezig zijn in de omgeving van deze locaties, maar uit voorzorg legt de Vlaamse overheid een aantal maatregelen op in een zone van 100 meter rond deze twee sites", aldus het stadsbestuur.

OVAM zal de locaties nu verder onderzoeken of er al dan niet PFOS of PFAS aawezig is op die plaatsen. "In afwachting van dit onderzoek legt de Vlaamse overheid zogenaamde ‘no regret-maatregelen’ op voor de zones van 100 meter rondom deze locaties."

Het voorzorgsmaatregelen zijn onder meer het niet meer eten van zelfgeteelde groeten of fruit, geen eieren van eigen kippen eten, geen grondwater gebruiken om te sproeien of een zwembad te vullen. De volledige lijst met maatregelen kan je terugvinden op de website van de Vlaamse overheid.

PFOS

PFOS komt via de lucht of via het afvalwater in het milieu terecht. De mens neemt deze stoffen vooral op via drinkwater en voedsel (vooral vis, schaaldieren, aardappelen, eieren en producten van eigen kweek (groenten en eieren)) of door het inademen.

De natuur en het menselijk lichaam kunnen PFOS niet, of maar bijzonder traag biologisch afbreken. Uit onderzoek blijkt dat chronische blootstelling aan PFOS bij proefdieren resulteert in effecten op de lever, longen, hormoonwaarden, voortplanting en op de ontwikkeling. Of PFOS kankerverwekkend is, is niet met zekerheid vastgesteld.