Een plechtig gebeuren is het, het Te Deum in Lier. Met een aantal gezagsdragers, en ook vertegenwoordigers van allerlei verenigingen. Een korte viering, amper 20 minuten. Maar we horen wel gebeden, en muziek. Het gebruik van een Te Deum gaat in ons land terug tot de eedaflegging van onze eerste koning, bijna 200 jaar geleden. Veel aanwezigen voelen zich Vlaming, maar in de eerste plaats Belg.
Sint-Pieterskapel
Het Lierse Te Deum vindt al enkele jaren plaats in de Sint-Pieterskapel, en niet in de Sint-Gummaruskerk. Dat heeft alles te maken met de restauratie die in volle gang is. De Sint-Pieterskapel mag er anders ook wel zijn. Het is het oudste Lierse gebedshuis, en het enige Romaanse gebouw in de stad. Een Te Deum is geen klassieke misviering. En dat betekent dat de plechtigheid ook voor de pastoor iets bijzonders is.
Een Te Deum is een christelijke viering om te bidden voor de mensen die het land regeren. 'Het is geen eucharistieviering, of geen communiegedeelte. Niks van dat allemaal. Maar er wordt wel gebeden. En dat maakt het zo speciaal. Gebeden voor zij die het land regeren, maar ook voor de mensen die er wonen. Ik denk dat er de dag van vandaag grote nood is aan zulk gebed', klinkt het in Lier.
Oorlogsmonument
Na de viering trekken de aanwezigen in optocht naar het oorlogsmonument De Engel, aan de rand van de stad. Daar leggen ze een krans neer voor de slachtoffers van de Eerste en de Tweede wereldoorlog. Mensen die ervoor gezorgd hebben dat wij nog altijd 21 juli kunnen vieren. Na de plechtigheid volgde een optocht door de stad.