Geen giraffen meer aaien of aanraken in Pakawi Park?

din 16 Apr
© archief RTV

Pakawi Park bekijkt of de regels om giraffen aan te raken strenger moeten. Volgens een woordvoerder is er voorlopig nog geen totaalverbod, maar wordt het wel bekeken.

Sinds de opening van het nieuwe savanneverblijf in Pakawi Park konden bezoekers op een platform wel heel erg dicht bij de giraffen komen. De langnekken lieten zich vaak gewillig aaien. Pakawi Park onthoudt zich, behalve dat het zou te maken heeft met 'dierenwelzijn', van alle commentaar. Maar het park bevestigt wel dat er op vraag van het personeel zelf een strengere reglementering of beter toezicht zit aan te komen.

Volgens het Vlaams departement Omgeving, waartoe Dierenwelzijn behoort, is direct fysiek contact tussen de dieren en het publiek inderdaad verboden "In een dierentuin in Vlaanderen mag je dus sowieso geen dieren aanraken", zegt Ann Heylens, woordvoerder van Omgeving.

"Bij een laatste controle-bezoek in Pakawi Park werd opgemerkt dat de giraffen gemakkelijk aan te raken waren en het dierenpark kreeg de maatregel opgelegd om dit in de toekomst te voorkomen."

En dat heeft in de eerste plaats te maken met Dierenwelzijn. "Een dier aaien wordt door mensen als iets sympathieks gezien. Maar wilde dieren, zoals giraffen, ervaren dat niet noodzakelijk als positief. Aangeraakt worden door mensen die ze niet kennen kan voor hen zelfs erg stresserend zijn. Dat is anders met een vertrouwde verzorger die ze goed kennen."

En uiteraard kan het ook minder aangenaam zijn voor de bezoekers, gaat Heylens nog verder. "Want hoewel een dier er schattig en lief uitziet is dat niet noodzakelijk zo, zeker niet wanneer het stress ervaart."