Eerste ontwerp nieuw administratief centrum Olen klaar

din 8 Mar 2022
Het ontwerpteam dat is aangesteld voor het nieuw administratief heeft een eerste ontwerp klaar. Daarbij is vooral aandacht besteed aan duurzaamheid, vrijetijdsbesteding en het optimaliseren van de dienstverlening.

Het nieuw administratief centrum van Olen komt op de site van de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Olen. De kerk wordt gerenoveerd om er e bibliotheek in onder te brengen. Naast de kerk, op de plaats waar nu de pastorie zich bevindt, komt een nieuwbouw.

In die nieuwbouw komen de administratieve diensten die nu in het sociaal huis, boekelhuis en het gemeentehuis zitten. Ook de wijkpost van de lokale politie zal er een plaats krijgen.

Multifunctioneel gebouw

"Het wordt een gebouw zonder al te veel toeters en bellen", klinkt het. "Wel een laagdrempelige ontmoetingsplaats." Er is bewust gekozen voor multi-inzetbare ruimtes die ook na de openingstijden gebruikt kunnen worden. Zo kunnen verenigingen er bijvoorbeeld terecht om vergaderingen te organiseren. In de kerk komt een polyvalente ruimte waar onder andere lezingen, filmvoorstellingen en kleine concerten kunnen doorgaan.

Duurzaamheid

“We kiezen ervoor om te investeren in de toekomst door een duurzaam gebouw te realiseren dat beantwoordt aan de huidige energie-eisen en dat circulair is opgebouwd waardoor een herbestemming eenvoudig mogelijk is”, zegt burgemeester Seppe Bouquillon.

“Het huidig patrimonium is niet duurzaam en de bestaande sites zijn te klein om onze doelstellingen te realiseren. Al onze bestaande gebouwen renoveren zou een gelijkaardige kost betekenen en zou veel langer duren. De kerk, die eigendom is van het lokaal bestuur, moest sowieso gerenoveerd worden. Door te investeren in een nieuwe site besparen we op energieverbruik en onderhoudskosten", aldus Bouquillon.

Het hele project kost 9,285 miljoen euro. Dat is meer een pak meer dan oorspronkelijk geschat, toen gesproken werd van een kostenplaatje van 5,960 miljoen euro. Daarvoor zijn volgens het gemeentebestuur 2 redenen. De eerste raming dateert van 2017 en de prijzen zijn intussen geïndexeerd. Daarnaast zijn de prijzen in de bouwsector enorm gestegen door de coronacrisis, klinkt het.