Eerste baby van 2024 in AZ Turnhout, hoogrisicozwangerschappen gestegen

maa 1 Jan
1t0b2ial.png
In het AZ Turnhout is op 1 januari 2024 om 10 uur 55 Jayce-Lynn geboren. Ze is de eerste baby die er geboren is in 2024. Om 17.15 uur mocht ook het Heilig Hart ziekenhuis in Mol een nieuwjaarsbaby verwelkomen. Ariël is het derde kindje voor mama Gracellia Starke. In de ziekenhuizen van Geel en Herentals waren er geen geboortes op nieuwjaarsdag.

Aantal hoogrisicozwangerschappen gestegen

In 2023 waren er in het AZ Turnhout 1541 bevallingen. een lichte daling maar ook landelijk daalt het geboortecijfer. Het aantal hoogrisicozwangerschappen lag wel hoger. Deze vrouwen moeten meer gecontroleerd worden en riskeren hoge bloeddruk en andere complicaties. Ook het opvolgen van de foetus vraagt meer aandacht. Afgelopen jaar zagen ze ongeveer 150 hoogrisicozwangerschappen. Dat is 10 procent hoger dan 10 jaar geleden. Dat komt omdat meer jonge mama's overgewicht, diabetes of obesitas hebben. Het gevolg is dat de kans op onder andere zwangerschapsvergiftiging groter is. Nog een gevaar is dat het kindje niet genoeg groeit en te klein blijft.

Nieuw sinds vorig jaar is ook de psycho-sociale-financiële vragenlijst die afgenomen wordt. Niet alleen het puur medisch aspect is van belang om  bij de start van een nieuw leven te zorgen voor een ‘warm nestje’. Samen met stad Turnhout, OCMW, Huis van het Kind, Kind en Gezin, de huisarts, zelfstandig vroedvrouwen en vele andere partners wil AZ Turnhout bijdragen tot een sterke start, in samenwerking met het platform ‘Born in Belgium’.

Foto: AZ Turnhout