Partnerartikel

Zo haal je voordeel uit de schommelende gasprijs

Slim inspelen op de huidige gasprijs is eenvoudiger dan je zou denken. In dit artikel bekijken we de mogelijkheden in deze tijd van schommelende gastarieven.

Hoe wordt de gasprijs bepaald?

Er zijn veel verschillende factoren die de gasprijs voor de consument beïnvloeden. Maar ook gasleveranciers zijn afhankelijk van prijzen, die de groothandelsprijs wordt genoemd. Deze prijs heeft een directe invloed op de gasprijs voor de consument, die dus stijgt als er een tekort is aan gas.

Drie factoren

Om beter inzicht te krijgen in de gasprijs, is het essentieel om te weten dat deze wordt opgebouwd uit diverse kosten. De belangrijkste zijn als volgt:

De energiekost: is de grootste kost van de uiteindelijke gasprijs, die dus afhankelijk is van de groothandelsmarkt. Hoe meer een aanbieder kan afnemen, hoe lager de uiteindelijke prijs zal liggen ● De distributiekosten: dit zijn bijkomende kosten om daadwerkelijk van het gas gebruik te maken in je woning. Deze distributiekosten worden doorberekend aan de consument, maar zullen vervolgens worden afgedragen door de energieleverancier aan de distributie- en netbeheerder. ● Bijkomende kosten: zoals taksen, belastingen en overige heffingen, inclusief 6% aan BTW.

Inspelen op de huidige gasprijs

De beste methode om als consument in te spelen op de gasprijs, is door het kiezen van de juiste aanbieder en het juiste contract.

Vast, variabel of flexibel contract

Het voornaamste verschil zijn de vaste en variabele tarieven, waar echter nog een dynamisch energiecontract aan moet worden toegevoegd. Hoewel je waarschijnlijk bekend bent met de eerste twee contractvormen, is een dynamisch energiecontract een slimme manier om in te spelen op de gasprijs.

Aangezien bij dit contract de prijzen continu veranderen, waardoor je echt gebruik kunt maken van gas tijdens de daluren. Het is wel belangrijk om te bekijken welk soort contract het beste aansluit op je persoonlijke situatie, aangezien het enkel dan een goede manier is om te besparen.

Hieronder de voor- en nadelen per contractvorm: ●** Vast tarief**, waardoor je altijd hetzelfde betaalt per kWh gedurende de afgesproken periode. Een keuze zonder veel risico, maar wel met de kans dat je meer betaald dan de huidige gasprijs. ● Variabel tarief, waarbij het gastarief fluctueert en je vaak profiteert van voordeligere tarieven dan bij een vast contract. Het nadeel is dat het voorschot fluctueert en je bij lagere prijzen hiervan profiteert. ● Flexibel tarief, een unieke optie waarbij de gasprijs per uur fluctueert. Met name gezinnen die bovengemiddeld gas verbruiken kunnen hier voordeel uithalen, door slim te plannen en gas te gebruiken tijdens de daluren.

Gebruik maken van de app

Een andere eenvoudige methode met betrekking tot het gebruik van gas, is door gebruik te maken van de app. De app van Total Energies maakt het mogelijk om dit te doen per apparaat. Zo krijg je echt inzicht in je verbruik en ontvang je op basis van jouw gegevens gepersonaliseerde tips.

De app is onder andere te koppelen aan de digitale gasmeter, die te vergelijken is met de digitale elektriciteitsmeter. Dit maakt het mogelijk om 24/7 inzicht te krijgen in het verbruik. Iets dat tevens vervelende situaties tijdens de eindafrekening kan voorkomen.