Het aantal faillissementen voor de eerste 4 maanden van dit jaar is alarmerend. Dat blijkt uit de faillissementsbarometer van GraydonCreditsafe. Het arrondissement Turnhout behoort tot de zwaarst getroffen regio’s meldt GVA. Er is een forse stijging van het aantal bedrijven dat over de kop is gegaan en daar is interieurketen Casa één van. Eén op 4 bedrijven denkt verder aan een krimpscenario of herstructurering binnen de zes maanden.
Recordcijfers aantal faillissementen: “Arrondissement Turnhout zwaarst getroffen”
Vlaanderen telde in de eerste vier maanden van dit jaar 2.237 faillissementen, het hoogste aantal ooit voor die periode (+1,54% t.o.v. 2024). Maar in het arrondissement Turnhout is de situatie nog dramatischer want hier steeg het aantal faillissementen met maar liefst 10,37% tot 149. Ter vergelijking: de andere Antwerpse arrondissementen Antwerpen (-0,22%) en Mechelen (-3,23%) kenden zelfs een lichte daling.
Bouwsector betaalt zware tol
Vooral de bouwsector heeft te lijden in de Kempen. Provinciaal steeg het aantal faillissementen in de bouw met een alarmerende 27,8%. Aannemers hielden in hun offertes onvoldoende rekening met plotse prijsstijgingen van materialen. Zij voeren nu werken uit tegen een niet meer rendabele prijs.
Anderzijds zijn er bouwheren die geconfronteerd worden met de prijsstijgingen en hun facturen plots niet meer kunnen betalen. Vooral stukadoors en elektriciens, zien daardoor facturen onbetaald blijven en gaan zelf overkop. Eén op de vier bedrijven in de regio denkt na over een krimpscenario of herstructurering binnen de zes maanden.
Voka trekt aan de alarmbel: '1 op 4 denkt aan krimpscenario'
Wim Brouillet, Directeur Belangenbehartiging bij Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, ziet de donkere wolken hangen. “We hebben vorig jaar al aan de alarmbel getrokken”, zegt hij. “In 2024 verloren we in de regio Mechelen-Kempen al meer dan 4.000 banen door faillissementen, evenveel als de drie voorgaande jaren samen. Dat was uitzonderlijk.
Uit onze recente enquête blijkt dat één op de vier bedrijven in de regio nadenkt over een krimpcenario of herstructurering binnen de zes maanden. Je zou kunnen zeggen dat het nu al slecht gaat, maar als je nog wat verder kijkt, ziet het er niet beter uit. Bedrijven stellen nu al aanwervingen en investeringen uit.” De potentiële impact van Amerikaanse invoerheffingen (Trump-tarieven) baart Voka ook grote zorgen, met een gevreesd productieverlies van bijna 1 miljard euro voor de regio.
Faillissement Casa
Het recente faillissement van interieurketen CASA onderstreept nog eens de harde realiteit. Wat ooit begon als het voedingsbedrijf Fort in Itegem in 1925, groeide uit tot een internationale keten met honderden winkels, maar strandde met een hoofdkantoor en distributiecentrum in Olen. Het faillissement trof 544 werknemers in België, waarvan een aanzienlijk deel in Olen.
Ondanks de sombere cijfers, ziet Voka ook veerkracht. “Bedrijven passen hun strategie aan en zoeken nu al andere afzetmarkten, meer binnen Europa bijvoorbeeld.” Maar de roep om een stabieler economisch klimaat en gerichte ondersteuning klinkt luider dan ooit in de Kempense bedrijfswereld.