Partnerartikel

Duurzame schoolbenodigdheden: besparen voor je portemonnee en het milieu

din 5 Sep
Het nieuwe schooljaar staat voor de deur en dat betekent dat veel ouders en studenten weer op zoek gaan naar schoolbenodigdheden. Terwijl je je boodschappenlijstje samenstelt, is het de moeite waard om na te denken over duurzame en herbruikbare opties. Niet alleen kunnen deze keuzes je helpen om je budget in toom te houden, maar ze dragen ook bij aan het verminderen van afval en het bevorderen van milieuvriendelijke gewoonten. In dit artikel verkennen we hoe het kiezen van duurzame schoolbenodigdheden gunstig kan zijn voor zowel je portemonnee als het milieu.

Besparen met herbruikbare materialen

Traditioneel worden schoolbenodigdheden vaak gezien als wegwerpartikelen. Denk aan plastic pennen, wegwerp papier en plastic mapjes die aan het einde van het schooljaar vaak in de prullenbak belanden. Door te kiezen voor herbruikbare materialen kun je echter aanzienlijk besparen op de lange termijn. Investeer bijvoorbeeld in een hoogwaardige, navulbare pen en vulpotlood. Deze gaan langer mee dan goedkope wegwerppennen en voorkomen dat je steeds nieuwe pennen moet kopen. Een duurzaam notitieboek met pagina's die je kunt uitwissen en hergebruiken, kan je ook helpen om papier te besparen.

Milieuvriendelijke materialen en minder afval

Het gebruik van duurzame materialen voor schoolbenodigdheden heeft een directe, positieve impact op het milieu. Kies voor bindmiddelen, mappen en pennen gemaakt van gerecycleerde materialen. Steeds vaker bieden winkels de mogelijkheid om te kiezen voor de duurzame optie. Maar wees er maar zeker van dat je in de volgende folder van Action ook weer gebombardeerd zal worden met goedkope back to school opties.

Daarnaast zijn er steeds meer opties voor duurzame rugzakken en lunchtassen, gemaakt van biologisch afbreekbare of gerecycleerde materialen. Deze keuzes verminderen de vraag naar nieuwe grondstoffen en helpen de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt, te verminderen.

Educatie en bewustwording

Het gebruik van duurzame schoolbenodigdheden biedt ook een kans om educatie en bewustwording te bevorderen. Bespreek met je kinderen waarom je kiest voor herbruikbare en milieuvriendelijke opties. Leer hen over de impact van plastic afval in oceanen en ecosystemen, en hoe kleine veranderingen in hun dagelijkse keuzes een groot verschil kunnen maken voor de planeet.

Tips voor duurzame keuzes

Hier zijn enkele praktische tips om duurzame schoolbenodigdheden te kiezen en tegelijkertijd je budget in de gaten te houden:

  • Kwaliteit boven kwantiteit: investeer in duurzame, kwalitatieve producten die langer meegaan en minder snel vervangen hoeven te worden.
  • Navulbare items: kies voor navulbare pennen, potloden en markeerstiften om plastic afval te verminderen.
  • Recycleerbare materialen: zoek naar producten gemaakt van gerecycleerde of biologisch afbreekbare materialen.
  • Tweedehands en vintage: overweeg om tweedehands schoolbenodigdheden zoals rugzakken en rekenmachines te kopen. Dit is niet alleen duurzaam, maar kan ook budgetvriendelijk zijn. Je vindt tal van materialen op Facebook Marktplaats of tweedehands websites.
  • Minimalisme: ga voor een minimalistische benadering van schoolbenodigdheden. Hebben je kinderen echt elk jaar een nieuwe set markers nodig?
  • Bewuste consumptie: denk goed na voordat je koopt. Heb je dit item echt nodig? Kun je een duurzamer alternatief vinden?

Door bewuste keuzes te maken bij het kopen van schoolbenodigdheden kun je niet alleen geld besparen, maar ook een positieve impact hebben op het milieu. Het is een kans om je kinderen te leren (buiten de lessen op school) over verantwoordelijkheid en duurzaamheid, terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een groenere toekomst voor iedereen.